Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Kultúra
2011-04-08 08:00:00

Jezsuita szerzők, szerkesztők előnyben

Bibliák a budapesti árverésen

A Honterus Antikvárium pénteki aukcióján több ritka Biblia is kalapács alá kerülhet. Egy 16. századi velencei kiadás kikiáltási ára 800 ezer forintot kóstál.

Hatszáznál is több tételt vonultat fel április 8-i aukcióján a Honterus Antikvárium. A régiségek közül a legmagasabb árat, 800 ezer forintot egy rendkívül díszes kiadású, három egész oldalas és 211 szövegközti fametszetes illusztrációt tartalmazó, 1519-es velencei kiadású Bibliáért kérik. Nem kevésbé izgalmas egy 1526-ban megjelent lyoni nyomtatvány, amelyet száz, Dürer stílusát idéző fametszetes illusztráció a korszak egyik legszebb kiállítású, legdíszesebb Bibliájává avat. Ez 180 ezer forintért indul.

A gyűjteményben kiemelkednek  a jezsuita szerzők és szerkesztők által gondozott művek. Pethő Gergely krónikája, amelyben a "373. esztendőtül fogva 1626. esztendeig" írta meg a magyarok történetét, először 1660-ban látott napvilágot. Hatvan év múltán Spangár András, a neves jezsuita történetíró fedezte fel újra a művet és folytatását is megírta. Művelődéstörténeti jelentőségét az adja, hogy itt jelentek meg először magyar nyelven Szent István király intelmei. Mindkét mű egy-egy későbbi kiadása szerepel az aukción, így egybekötve 80 ezer forintért kínálják.

Bertalanffi Pál nagyszombati jezsuita tanár korának földrajzi ismereteit összefoglaló, nyelvészeti szempontból is jelentős műve, A világnak két rend-béli rövid ismérete az egyik első magyar nyelvű földrajzkönyv 1757-ből. Benkő Ferenc Magyar Minerologia, az az a kövek s értzek tudomanya című kötete pedig az első magyar szerző által írt ásványtani munka 1786-ból. Az előbbi 120, az utóbbi 80 ezer forintról indul.

Greguss István, az antikvárium vezetője a távirati irodának elmondta, hogy ritka krónikákból gazdag a kínálat. A török háborúk Magyarország területén lezajlott eseményei élénken érdekelték a külföldi kortársakat. Nagyon népszerű volt az először 1602-ben, Nürnbergben megjelent német nyelvű krónika Hieronymus Orteliustól. A könyvet különféle bővítésekkel többször is kiadták, az aukción szereplő példány, az 1665-ös, legutolsó, legterjedelmesebb változat 400 ezer forintot kóstál.

Bethlen János politikus, történetíró Az erdélyi történelem négy könyve 1629-től 1663-ig című munkája Apafi Mihály megrendelésére készült. A Bethlen Gábor halálát követő időszakkal foglalkozó írás a töröktől rettegő Európa előtt azt igazolta, hogy a törökök által uralkodóvá emelt új fejedelem az adott helyzetben a lehető leghelyesebben járt el. A négy kötet egybekötve 250 ezer forintról indul.


(mti)

 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.