Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Kultúra
2011-06-16 18:30:00

Szerbia háborús kincseket ad vissza

Az Interpol nyomoz az eltűnt horvát műtárgyak után

Szerbia olyan kulturális kincseket szolgáltat vissza Horvátországnak, amelyek az ország területéről tűntek el a délszláv háború folyamán. Eddig több mint 25 ezer műtárgy került átadásra.

Az átadás a kulturális javak visszaszolgáltatásával foglalkozó szerb-horvát államközi testület kétnapos újvidéki ülésezésének eredményeként jött létre. A találkozón a szerb tárgyalófél átadta a horvát delegációnak azt a listát is, amely azokról a kulturális javakról szól, amelyek egyelőre még néhány szerbiai művelődési intézményben maradtak: mindenekelőtt a Szerb Pravoszláv Egyház belgrádi múzeumában, a karlócai püspöki palotában, a belgrádi Nemzeti Múzeumban, és másutt.

A felek egyetértettek abban, hogy felgyorsítják a visszaszolgáltatással kapcsolatos munkát. Abban is megállapodás született, hogy azon eltűnt kulturális javak utáni kutatásba, amelyek nem szerepelnek a Zágrábnak most átadott listán, bevonják a két ország belügyi szerveit és az Interpol szerb és horvát nemzeti irodáit is.


Ikonok, cserépkályhák a listán

A Szerbia által Horvátországnak most visszaszolgáltatott javak között vannak a kelet-horvátországi Bobota falu ortodox templomának ikonjai, a vukovári Eltz kastélyból származó, barokk-kori cserépkályhák, a krkai kolostor ikongyűjteményének ezüst ikon keretei. Valamennyi visszaszolgáltatott műkincs a horvát szakemberek felügyelete mellett az eredeti helyükre kerül vissza. Az említett ikonokat, nyolc darabot, az újvidéki Tartományi Műemlékvédelmi Intézetben az utóbbi években restaurálták, és a javakat érintő teljes dokumentációs anyaggal együtt adták vissza a horvát illetékeseknek.

Szerbia és Montenegró 2001 óta napjainkig eddig összesen 25 252 műemléktárgyat szolgáltatott vissza a különböző horvát városok múzeumainak, képtárainak és templomainak.
Az Egyesült Államok zágrábi nagykövetségének és az amerikai Holocaust Múzeumnak a közbenjárásával Horvátország visszakapta a Jasenováci Emlékmúzeumból elvitt kiállítási tárgyak és dokumentumok egy részét is - összesen 6 531 darab múzeumi tárgyat és dokumentumot, amelyeket a boszniai Szerb Köztársaság Banja Luka-i levéltárában őriztek.


mti

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.