Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Kultúra
2011-06-10 09:15:00

A nők többet járnak könyvesboltba és többet is olvasnak

A nők fantáziája gazdagabb?

A statisztikák szerint a nők többet olvasnak a férfiaknál. A miértre egy újabb felmérés próbál választ adni.

Nem számít újdonságnak, hogy a nők többet olvasnak a férfiaknál - kommentálta az olasz sajtó az Istat statisztikai hivatal felméréseit arról, hogy a nők ötvenhárom százaléka vesz rendszeresen könyvet a kezébe, miközben a férfiaknak csak negyven százaléka vallja magát olvasónak. A 20-24 közötti életkorban az olasz nők olvasási kedve még erősebbnek bizonyul (65 százalék), és a nők járnak többet könyvesboltba is, mivel általában a gyerekek könyveit is ők szokták megvenni. A nők a szépirodalmat preferálják, a férfiak inkább a kézikönyveket és a humoros történeteket szeretik. A nők a legvaskosabb köteten is végigrágják magukat, a férfiak nem szégyellnek egész oldalakat átugrani. Ha tehát az írók sikerre törekednek, a női olvasók kegyeit kell keresniük - összegezte a felméréseket a Corriere della Sera napilap online oldala.

Arra a kérdésre azonban, hogy végül is a nők miért olvasnak többet a férfiaknál a Feltrinelli kiadó keresett választ. A honlapján végzett vizsgálat meglepő eredményt adott: a nők azért olvasnak többet, mivel gazdagabb a fantáziájuk - válaszolta a felméréshez csatlakozók hatvannyolc százaléka. A nők a könyvekkel pótolják a férfiakban való csalódásukat - huszonkét százalék szerint. Tíz százalék úgy válaszolt, a nők azért olvasnak többet, mivel álomvilágban élnek. „Volt idő, amikor csak a férfiak olvastak; az ezernyolcszázas évek végén a regényeket a díványon sóhajtozó nőknek írták; ma a nők álomvilága megmaradt, de olvasni a metrón utazva, a gyerekek elalvása után vagy két email között szoktak" - jegyezte meg a lap.


Magyar olvasók és olvasónők

A magyar vizsgálatok szerint is a nők a nagyobb könyvmolyok. Míg a magyar nők 41 százaléka olvas rendszeresen, csak negyedannyi férfi mondható hasonló mértékben könyvfalónak - figyelte meg 2000-ben Gereben Ferenc olvasáskutató -, pedig a tanulmányban közölt időmérleg szerint a nők bizonyítottan kevesebb, kedvtelésükre fordítható szabad idővel rendelkeznek.
Az olvasmányválasztás sok minden befolyásolta ízlésbeli különbségein túl érdekes, miképpen értik és élvezik egyazon olvasmányt a két nem képviselői. „Az irodalom érzelmeket közvetít, ezek átélése a nőknek szociálisan megengedett, sok férfinak viszont nehézséget okoz” - hívja fel a figyelmet például nevelési-kulturális momentumokra Nagy Attila, az Országos Széchényi Könyvtár olvasáskutatója tanulmányaiban.

Ezt Schlemmer Éva szociológus, a Nemi szerepek és olvasási szokások című, 2003-ban megjelent tanulmány szerzője azzal egészíti ki, miszerint „a nők olvasóként inkább érzelmi, a férfiak pedig értelmi lények”. A szociológusnő a társadalmi minta mellett az olvasás - nemek szerinti - biológiai eltéréseiben is látja az olvasási és az „olvasati” különbözőségek okait. Az olvasás folyamán ugyanis - tudható meg munkájából - a férfiaknak főként csak a bal agyféltekéjük működik, míg a nőknél az érzelmekért felelős jobb is. A tanulmány szerint ez a különbség is indokolhatja a nők nagyobb - a százalékarányokban is megmutatkozó - olvasási hajlandóságát.

mi, mti

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.