Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Kultúra
2011-06-21 21:00:00

A Királynőt fogadni illik

A Múzeumok Éjszakája kiszorítja a vallásos zsidókat

Az idei Múzeumok Éjszakája a fővárosban péntekre esik, így sem a vallásos zsidók, sem a zsidó intézmények nem tudnak részt venni. A Szombat bejövetele a zsidó közösség egyik legszentebb ünnepe.

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége szomorúan vette tudomásul, hogy az idei Múzeumok Éjszakája a fővárosban – ellentétben a szokásos szombat éjszakával – péntekre esik. Ezért közleményt juttattak el az MTI-hez, mely szerint a Magyar Zsidó Múzeum és a Magyar Zsidó Levéltár és a Dohány utcai zsinagóga az ez évi programokon nem tud részt venni. Az ok: „a rendezvény egybeesik az egyik legfontosabb zsidó ünnep, a szombat bejövetelével".

A Szombat – héberül: Sábát – a legnagyobb és legszentebb zsidó ünnep. A Szombat isteni eredetű, mely a Tórában, Mózes öt könyvében gyökerezik. Isten, miután hat nap alatt megteremtette a világot, a hetediken megpihent (2Mózes 16:25.). A Hálácha, a vallásos és polgári életet szabályozó törvények összessége ad eligazítást a Szombat megtartására.


A Szombat törvényei

Ennek aktualizálásával a Szombat törvényei az alábbiak szerint foglalhatók össze:

1. A Szombat péntek este, napnyugta előtt „jön be". Ezen időpont előtt kell meggyújtani a gyertyát, ami a nők feladata. A világszerte ismert zsidó naptárakban (luách) feltüntetett időpont 18 perccel megelőzi a szombat tényleges bejövetelét, hogy ezáltal is elejét vegyék az esetleges szombatszegésnek.

2. Szombatszegés alatt azt értjük, ha egy zsidó ember – a szombat bejövetelétől annak kimeneteléig (másnap este) – olyan tevékenységet folytat, amit a háláchikus törvények tiltanak.
Kétféle tilalmat különböztetünk meg: egyrészt azok, amelyeket már a Tóra is említ (D'orájtá), másrészt azok, amelyeket Bölcseink értelmezése nyomán (D'rábánán) tartunk tilalmasnak.

3. A Szombatot Királynőnek tekintjük. Amíg a család férfi-tagjai a zsinagógában imádkoznak, a nők előkészülnek az ünnepi vacsorához, miután már meggyújtották a gyertyát. A televízió, a rádió, a telefon természetesen ki vannak kapcsolva, sőt le is szokták őket takarni, hogy a hétköznapok profán világát még ilymódon is kizárják. A vacsorát már jóval a szombat bejövetele előtt elkészítik, és az automata villanytűzhelyen tartják melegen.

 


A péntek esti gyertyagyújtás hagyománya

4. A templomból való hazatérés után a családfő azzal az ősi áldással áldja meg gyermekeit, amellyel már Jákob is megáldotta unokáit. Ezt követően kidust mond. Kidus – szombatköszöntő áldás, melyet többnyire egy pohár borra mondanak, bár ha nincs bor, kalácsra is elmondható. A borból mindenki iszik egy keveset. Rituális kézmosás után, ismét csak a családfő, megszegi a szombati kalácsot (chálá, bárhesz). Ezt követi a vacsora, majd utána Tóra-magyarázat, hagyományos szombati dalok, beszélgetés – mindezek bensőséges hangulatot kölcsönöznek a péntek esti családi együttlétnek. Az est az étkezés utáni imával zárul (Birkát Hámázon – bencsolás).

5. A Szombat reggel ismét imával kezdődik, azzal a különbséggel, hogy később kezdődik, mint hétköznapokon, mivel „az alvás szombaton élvezet" – Bölcseink szerint. A szombati ima keretében felolvassák a Tórából a heti-szakaszt, majd a Minchá imában olvasnak fel egy szakaszt a következő heti szidrából. Utána – nyáron – az Atyák bölcs tanításaival foglalkoznak, télen pedig zsoltárokat mondanak, melyek gyűjtőneve „Borchi Náfsi" (Áldd lelkem az Örökkévalót). (A 104. zsoltár bekezdése).

6. A Szombat kimenetele a Hávdálá szertartásával végződik. Utána gyakran tartanak ún. szombat-búcsúztatót, valamilyen meleg italt isznak és énekelnek, főleg olyan dalokat, melyek Élijáhu (Illés) prófétáról szólnak, aki – a bibliai szereplését követően – „élve ment a mennybe". Chászid körökben a szombat-búcsúztatón a nagy cádikokról, Báál-Sém-Tovról mesélnek történeteket.

7. A szombat tilalmai. A Háláchá 39 fő tevékenységet sorol fel, amit szombaton tilos végezni. Ezek (többek között): járművön utazni; vásárolni vagy bármit is eladni; pénzhez nyúlni; villanyt gyújtani, ide értendő minden olyan készülék, mely villanyárammal működik (TV, rádió, elektromos játékok stb.); főzni; sütni; mosni; vasalni. Ami a szombaton fogyasztandó ételek és a kávé, tea főzését illeti, ezekre előre beállított és automatikusan működő készülékek nyújtanak segítséget. Néhány olyan ételt, mint pl. a salátákat, amiket nem lehet előre elkészíteni, azt a szombat beállta után is meg lehet csinálni, de nem lehet semmiféle háztartási gépet használni és egy kicsit a hétköznapitól eltérően kell elvégezni. Orvosi kezelések szombaton csak annyiban megengedettek, amennyiben azok elmaradása életveszélyt idézhetne elő. Ebben a tekintetben a háláchá igen engedékeny. A Talmud ezt úgy interpretálja, hogy „szegj meg érette egy szombatot - hogy megtarthass sok szombatot" (Sábát 151.).

 

mi
 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.