Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Kultúra
2011-08-30 19:02:00

Csavaros történetek a káoszról

A bábeli zűrzavar mestere

A mexikói rendező csavaros történetei rendre ugyanarról szólnak: értékválság, elidegenedés, káosz, kárhozat és (olykor) megváltás.

Ha létezik katolikus rendező, akkor számomra Alejandro González Iñárritu az, s nem csupán azért mert Bábel című filmjével 2006-ban Cannes-ban – a rendezői és a technikai díj mellett – elnyerte az ökumenikus zsűri nívódíját. A film mindezek mellett besepert egy Oscart, egy Golden Gobe-ot és egy BAFTA-díjat, a szakma mégis fanyalog, ha a Bábelről van szó.

Káosz és valóság

Tény, hogy Iñárritu saját magának is magasra tette a lécet első mozifilmjével, a 2000-ben bemutatott Korcs szerelmekkel, amit valóban nehéz felülmúlni. Hosszú éveken keresztül úgy tűnt, hogy a mexikói rendező is csak önmagát ismétli. A Javier Bardem megszokottan ütős alakításával bemutatott Biutiful 2010-es premierjéig (kritikánk hamarosan) azt gondolhattuk, hogy Iñárritunak csak egy sémára képes mozogni az agya, mivel a Korcs szerelmek, majd amerikanizált változata a 21 gramm és a Bábel is ugyanarra a dramaturgiai fogásra és létfilozófiára épül.

Tovább...

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.