Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2010-11-29 07:47:00

„A város nem koszos, hanem mocskos"

Nápolyt elözönlötték a patkányok

Az EU vizsgálóbizottságot küldött a szeméttel elborított Nápolyba, hogy kiderítsék, valóban megszegi-e az olasz város az uniós hulladékgazdálkodási jogszabályokat.

Továbbra is halmozódik a bűzös háztartási hulladék Nápoly utcáin, és a nap végére az elszállítatlan szemét mennyisége 3600 tonnára rúgott.

Miközben a lakosság a patkányok, a galambok és a sirályok elszaporodásáról számol be a városban, a szakértők arra hívják fel a figyelmet, hogy a megoldatlan válság a fertőző gyomor-bélrendszeri megbetegedések számának emelkedését eredményezheti.

„A szemét miatt elszaporodó kóbor állatok, patkányok, csótányok és más rovarok súlyos egészségügyi kockázatot jelentenek” – nyilatkozta Maria Triassi, az olasz egészségügyi társaság szekértője. Nápoly polgármestere, Rosa Lervolino így nyilatkozott: „A város nem koszos, hanem mocskos. Tényleg aggódom. Bárcsak új hatásköröket tudnék kitalálni magamnak, hogy valóban tehessek valamit az ügyben.”

Olaszország ellen az Európai Unió jogi lépéseket tehet, és súlyos pénzbírságot vethet ki a hulladékgazdálkodás elmaradt fejlesztéséért Nápoly környékén. A szemétválságot még tovább mélyítette a regionális hulladéklerakók bezárása is, melyet a helyi lakosok heves tiltakozása következtében rendeltek el. „Vészhelyzetben vagyunk” – állítja Stefano Caldoro, Campania Régió tisztviselője. „A legfontosabb az, hogy mihamarabb megállapodás szülessen, és garantáljuk az átláthatóságot. Mindenek felett azonban gyorsan kell cselekednünk, mert 20 évvel el vagyunk maradva a probléma megoldását tekintve.”
 

 

Berlusconi megy szemetet nézni

Az európai Legfelsőbb Bíróság márciusban úgy ítélte, hogy Olaszország megszegte az EU jogszabályait a válság megoldásának elmulasztásával. Amennyiben a Bizottság másodszor is visszautalja az ügyet az Európai Bírósághoz, és a bíróság elmarasztalja Olaszországot, több millió euróra rúgó pénzbírságot is kaphat. A büntetést a GDP százalékos arányában számítják ki, amely napról napra halmozódott.
 Silvio Berlusconi miniszterelnök bejelentette, hogy a lehető leghamarabb Nápolyba utazik, hogy személyesen foglalkozhasson a politikailag is érzékeny válsággal.

Berlusconi, akire a koalíciós szakadás miatt erős nyomás alatt van, 2008-ban tért vissza a hatalomba, amikor azt az ígéretet tette, hogy egyszer és mindenkorra megoldja a nápolyi hulladékgazdálkodási válságot. Csütörtökön az olasz kormány rendeletet fogadott el, amely felgyorsítja az új hulladékfeldolgozók építését, és újabb 150 millió eurót különített el a Campania régió támogatására.

 -medipress-

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.