Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2010-11-23 11:39:00

Teljes készültségben a szöuli kormány

Küszöbön az új koreai háború?

A BBC értesülése szerint már két halottja van a kedd reggeli észak-koreai támadásnak: belehalt sérüléseibe két dél-koreai tengerész, a sebesültek száma pedig 17-re emelkedett. Az incidensnek három civil sebesültje is van.

Az észak-koreai tüzérség kedden reggel több tucatnyi ágyúlövést adott le egy dél-koreai szigetre – jelentette a dél-koreai hírügynökség katonai információkra hivatkozva. A dél-koreai hadsereg a tüzet viszonozta és egyúttal követelte Észak-Koreától az ágyúzás abbahagyását. A dél-korai kikötői és hajózási hatóságok közölték, hogy a hajózást, kikötői forgalmat sehol nem zavarta meg a támadás.

A sziget lakói halászhajókon kezdtek el menekülni a Jongpjon-szigetről – közölte egy szemtanú. A YTN helyi tévéállomás által idézettek szerint 60-70 ház kigyulladt, a tévéfelvételeken látható volt a sűrű füst, amely a sziget felől érkezett. A tévé szerint az észak-koreai lövedékek közül sok a szigeten lévő laktanyába csapódott be.  

A dél-koreai védelmi minisztérium közleménye szerint a történtek egyértelműen az 1953-as fegyverszüneti megállapodás szándékos és tervezett megsértését jelenti. Az ágyúzás olyan időpontban történt, amikor a térségben tartózkodik egy amerikai különmegbízott. Lee Dong-Bok, az amerikai Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központjának (CSIS) vezető munkatársa szerint a támadás összefüggésben lehet azzal, hogy kiderült a jongbjoni nukleáris központban létesített ultramodern urándúsító ténye: "Nyilvánvaló, hogy (Észak-Korea) nagyon határozott kísérletet tesz az Egyesült Államok és Dél-Korea megdöbbentésére, hogy engedményeket tegyenek."

A Reuters hírügynökség beszámolója szerint a Fehér Ház keményen elítélte az incidenst amely súlyosan veszélyezteti a térség stabilitását. Naoto Kan japán miniszterelnök korábban egyenesen arra szólította fel kormányának tagjait, hogy "minden eshetőségre készüljenek fel" a két Korea konfiktusa kapcsán.

A fegyveres konfliktust követően négy százalékkal esett a dél-koreai fizetőeszköz, a von árfolyama. A szöuli külügyi források szerint a kormány fontolóra veszi, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsához fordul.

(forrás: bbc, cnn, radio.hu)

 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.