Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2010-11-01 18:30:00

Zsinagógának címezték a pokolgépet

Jemen lehet az újabb Afganisztán?

Annak ellenére megtiltotta Németország hétfőn a Jemenből érkező személyszállító gépek leszállását, hogy az ázsiai ország szigorú biztonsági intézkedéseket léptetett életbe. Washington szerint az Al-Kaida áll a háttérben.


A személyszállító gépekre is kiterjeszti Németország a Jemenből érkező gépekre korábban elrendelt leszállási tilalmat – jelentette be Berlin hétfőn, csatlakozva a francia és brit óvintézkedésekhez. A világméretű pánikot egy péntek esti hír váltotta ki: egy chicagói zsinagógának címzett pokolgép került elő mind egy dubai reptéren, mind a közép-angliai East-Midlands légikikötőjében.

A jemeni kormány bejelentette: minden, az országot légi úton elhagyó csomagot ellenőriznek, s közölték azt is, hogy újabb személyeket vettek őrizetbe a tervezett merénylet kapcsán. Megerősítették a repterek őrizetét is. A jemeni hatóságok korábban letartóztattak két gyanúsítottat, ugyanakkor szabadon engedték a FeDEx és a UPS légitársaságok több, a történtek után, szombaton őrizetbe vett alkalmazottját. Szintén szabadlábra helyezték azt a nőt – egy 22 éves mérnök hallgatót – is, akinek telefonszáma megegyezett az egyik pokolgépes csomagban talált SIM-kártyáéval.

Jemeni erőfeszítések

Washington szerint a mostani merényletkísérlet összefügg a 2009 karácsonyán, az Amszterdam-Detroit járaton elkövetett hasonló kísérlettel. A háttérben az Al-Kaida terrorhálózatot véli fölfedezni Washington. A terrorhálózat vezetője október 11-én tett, fenyegetőző nyilatkozatában nemzetközi méretű hálóról beszélt. David Richard, az új brit hadsereg-főparancsnok óvott attól, hogy Jemenből új Afganisztán váljon. A nyilatkozata elemzők szerint burkolt célzás egy Jemen elleni katonai intervencióra.

A sabanews nevű jemeni hírportál Gerald M. Feierstein amerikai nagykövetet idézi, aki hazája támogatásáról biztosította Jemen lépéseit a biztonság fokozása érdekében. Abdu Rabo Mansour Hadi elnökhelyettes a nagykövettel tárgyalva elismerte a terrorfenyegetés komolyságát és hangsúlyozta a terror elleni közös fellépés fontosságát.

Mind a sabanews, mind más jemeni portálok, mint az almotamar.net kiemelt híreik között szerepel az a hivatalos értesülés, miszerint egy hétfői rajtaütés során 14 körözött al-Kaida tagot, közöttük 5 vezető beosztású személyt fogtak el a jemeni hatóságok.

BBC, Radio France

- dyzol -
 


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.