Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2010-11-09 18:46:00

Több mint ezer aktivista rács mögött

Húszezer rendőr védte az atomhulladékot

92 órával franciaországi indulása után megérkezett Gorlebenbe a 123 tonna veszélyes atomhulladékot szállító Castor vonat. Németországban ötnapos tüntetéssorozat kísérte a szállítmány útját.

A vonat péntek este indult Franciaországból és hétfőre tervezték az érkezést. A tízezresnél is nagyobb atomellenes tüntetőtömegnek azonban sikerült elérni, hogy a radioaktív szállítmány több, mint egy napos késéssel érkezzen meg a németországi Gorleben falunál lévő atomtemetőbe. A környezetvédő tüntetők sorozatos sín- és utcablokáddal tartóztatták fel a nukleáris szállítmány haladását. A német rendőrség több ízben könnygázzal és vízágyúval oszlatta fel az aktivistákat.

Az utolsó előtti állomás Dannenberg volt, a veszélyes hulladékot itt rakták át teherautókra. A demonstráló tömeg ezen az állomáson adta a legnagyobb feladatot a rendőrségnek. A teherpályaudvar épülete előtt több ezer tüntető ülősztrájkot folytatott. Mivel háromszori felszólítás ellenére sem mozdultak a tiltakozók, a rendőrök egyenként vonszolták el őket a helyszínről. Ezen az állomáson két greenpeace-aktivista több, mint 12 órára tartóztatta fel a rakomány továbbindulását azzal, hogy egy sörszállító teherautóba betonozták magukat A rendőrség csak fúrókkal és speciális eszközökkel tudta kiszabadítani a két tiltakozót. Innen már csak 20 kilométerre volt Gorleben. Az út utolsó szakaszán a haladást rendőrök ezrei biztosították.

Mérleg

Az atomvonat útján húszezer rendőrt vetettek be, közülük 131 megsérült. Az akció során 1316 demonstrálót vettek őrizetbe.

A német környezetvédő aktivisták szerint ez volt a Castor szállítmányok történetében az eddigi legsikeresebb akciósorozat. Több, mint fél napra sikerült feltartóztatni az atomhulladékot szállító vonatot. Az ellenállók Németország minden területéről érkeztek, hogy a szállítmány és a jelenlegi német atompolitika ellen demonstráljanak. Napokon át az utcákon kempingeztek és a síneken éjszakáztak. A nagyszabású tüntetésen birkák, kecskék, traktorok, teherautók is blokkolták a vonat útját.

(forrás: Stern)

Bander Csilla

 


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.