Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2010-11-04 15:29:00

Eltörölhetik Obama reformjait

Fordult a kocka Amerikában

Bár „mindenki elnöke” szeretne továbbra is lenni a kompromisszumok érdekében látványos gesztusokat tevő Barack Obama, az amerikai elnökre kemény évek várnak a félidős választások elvesztése után.

– Azt hiszem, amerikai választók csalódtak a gazdaság talpra állításának ütemében – ismerte be a félidős amerikai választások elvesztését követően Barack Obama. Ez a csalódottság látványosan rendezte át a kongresszusi mandátumokat. A képviselőházban a republikánusok 60-nal növelték az általuk elfoglalt székek számát, míg a demokraták a 100 tagú szenátusban meg tudták őrizni többségüket, ott az arány az ő javukra 52:46, míg két mandátum esetében húzódik a győztes kihirdetése.

A felsőházba bejutott a konzervatív Tea Party mozgalom öt jelöltje is. A szélsőségesnek aposztrofált mozgalom által támogatott politikusok nyilatkozataiból kitűnik: Ronald Reagan szellemi örökségét tartják mérvadónak, szavazataikkal a republikánusokat szeretnék támogatni.

Csak a republikánusokkal megy

A republikánusok feltett szándéka, hogy elérik az Obama által bevezetett egészségbiztosítási reform és a kiadáscsökkentő intézkedések visszavonását. Az elnök megígérte, hogy megpróbál közös nevezőre jutni a republikánusokkal a kulcsfontosságú kérdésekben. Arra célozva, hogy egyik párt sem tekinthető egyértelműen a félidős választások győztesének, Obama fontosnak nevezte, hogy a két nagy párt – figyelembe véve a választók üzenetét – együttműködjön olyan kérdéskörökben, mint a foglalkoztatás, a biztonság vagy a jövő kérdése.

– Nem akarom azt a látszatot kelteni, hogy ez könnyű feladat lesz – fogalmazott az elnök, rámutatva, hogy biztos nem tudnak a sutba hajítani minden ellentétet, ám aláhúzta: republikánus támogatás nélkül nem nagyon fog sikerülni szándékaik keresztülvitele.

Legyőzi a szörnyeteget

John Boehner republikánus politikus, a képviselőház új szóvivője korábban személyesen is ígéretet tett, hogy eltörli Obama „szörnyeteg” egészségügyi reformját. Az egészségügyi törvény munkahelyeket semmisít meg, lerombolja a világ legjobb egészségügyi rendszerét és csőd szélére juttatja az országot.

Reagan volt...

Erőteljes, de nem példa nélküli Obama félidős vereségének mértéke, írják elemzők. Hasonló helyzet állt elő Ronald Reagan hivatali időszakában 1982-ben, és 1994-ben Bill Clinton is hasonló cipőben járt. Tény, hogy Obamának republikánus ellenzékkel kell együttműködnie a kongresszusban. Míg elődeinek, vérbeli politikusként, ez nem okozott különösebb gondot, Obamát próbára teheti a természetével esetleg ellenkező, állandó kompromisszumkeresés.

Ráadásul Obamának egy olyan gazdasági helyzetben kell az ellenzékkel zsúfolt törvényhozásban érvényesítenie elképzeléseit, amikor az amerikai gazdaság szekere mély kátyúba süllyedt, ahonnan nem kerül ki egyhamar. Idősebb George Bushoz 1992-es esetéhez hasonlóan, felelőssé tehetik egy tartós, makacs recessziós folyamatért. Mindeközben az elnöknek úgy kell ezt az együttműködést kialakítania, hogy első két hivatali esztendeje ígéreteinek betartásával küzd 2012-es újraválasztásáért.

(BBC, CNN, RadioFrance)

Udvardy Zoltán


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.