Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2010-10-26 00:02:00

Nem tudták fenntartani a Kristály Katedrálist

Egyház csődveszélyben

Pénzügyi szempontból megroppant az egyik legnevesebb és leglátványosabb templommal büszkélkedő kaliforniai gyülekezet. Az evangélumi keresztény, úgynevezett „megaegyház” elképesztő mennyiségű adósságot halmozott fel.

Nem hagyja érintetlenül a gazdasági világválság a korábbi évtizedekben impozáns bevételekkel számoló, több ezer fős amerikai evangéliumi nagyegyházakat sem: a napokban az egyik leghíresebb gyülekezet, a Crystal Cathedral Ministries kényszerült csődvédelmet kérni az állami kormányzattól. Az evangéliumi keresztény világban nemzetközi szinten közismert Robert H. Schuller pásztor és televangelista által alapított, dél-kaliforniai közösség és keresztény vállalkozás templomának köszönhetően világszerte ismert. Sajnos éppen a jelenkori keresztény világ egyik csodájaként számon tartott épület fenntartásának költségei sodorták gazdasági szempontból végveszélybe az egyházat.

A Kristály Katedrális vasszerkezetből, több száz tonna üvegből és tükörből épített komplexum, ami nem csupán áhítatoknak, istentiszteleteknek és Isten-dícséreteknek ad otthont, hanem itt működik a professzionálisan felszerelt TV- és rádióstúdió és az egyházhoz tartozó kiadóvállalat is. A Crystal Cathedral szolgálatát, a felmérések szerint évek óta a világ egyik legjobban prosperáló keresztény médiavállalkozása. Az épület Los Angeles egyik állandó turistalátványossága, mindemellett a szolgálat az egyik legnagyobb egyházi létesítmény Kaliforniában.

 

 

A megalétesítmény, - mint azt John Charles szóvivő a héten hírül adta - évek óta bevételi problémákkal küzd. Ismeretes, hogy az egykor jóval adakozóbb, és sokkal több hívet számláló gyülekezet létszáma hétezer körülire apadt, ami ma már nem teszi lehetővé a rendkívüli költségekkel működő komplexum fenntartását. Adósságuk 2009-es év óta rendkívüli mértékben felszaporodott, a vezetés számára most az alapvető működéshez szükséges számlák kifizetése is megoldhatatlan feladatnak látszik.

A templom látványa mellett a működés költsége is lélegzetelállító. A közösség adatai szerint 2008-ban 30 millió dollár gyűlt össze az adományokból, a tavalyi mérleg azonban már csak 22 millió dollárt mutatott, az idei bevétel pedig a várakozásoknak megfelelően ennél is kevesebb lesz. A rendkívüli kiadás nagy részét a különleges építmény beruházási költségei jelentik - a gyülekezet vezetője mégsem tartja hiábavaló lépésnek a katedrális megépítését. A gyülekezet a közösségen belül is igyekezett a megszorításokkal a fizetőképességet megtartani, több ingatlant is értékesítettek és több mint félszáz alkalmazottól meg is váltak, ám mindez nem hozott megoldást.

A vezetőlelkész felesége, Sheila Schuller Coleman szerint egyértelműen a recesszió, illetve a hívek csökkenő bevételeivel arányosan csökkenő adományok okolhatóak a csődhelyzetért. Mindemellett megígérte, hogy az anyagiaktól függetlenül is folytatni fogják a lelkipásztori szolgálatot.

(CNN)

Moser Vendel
 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.