Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2010-12-03 15:53:00

A Nobel-békedíjas professzor visszautasítja a vádakat

Botrány a Szegények bankárja körül?

Tom Heinemann dán rendező dokumentumfilmjében azt állítja, hogy Muhammed Yunus professzor és munkatársai közel 100 millió dolláros támogatási pénzt irányítottak át egy másik cég, a Grameen Kalyan számláira. Ez a cég nem vesz részt a mikrohitel-műveletekben.

Heinemann elmondta, hogy a mikrohitelekről készített filmje előkészítésekor botlott a gyanús dokumentumokba. „ A legtöbb dokumentumot a NORAD, az oslói norvég támogatási hivatal irattárában találtam" − mondta.

A rendező információja szerint a Grameen bank visszaadott 30 millió dollárt azután, hogy a norvég hatóságok kifogást emeltek az állítólagos pénzátutalással kapcsolatban. A támogatásra érkezett pénz Norvégia, Svédország és Németország területéről származik.

A norvég hatóságok Heinemann állításaira reagálva kijelentették, hogy nem áll fenn adócsalás vagy korrupció gyanúja a Grameen Bankkal szemben. „Azonban a norvég kormány teljességgel elfogadhatatlannak tartja, hogy a támogatást más célokra használják, mint amire azt szánták, legyen a cél bármennyire dicséretes” – fogalmazott e-mail üzenetében Erik Solheim, a nemzetközi fejlesztésekért felelős miniszter, aki részletes jelentést kért az ügyről

A bank nyilatkozatban utasította vissza a filmben elhangzó információkat, és részletes magyarázatot ígért a „lehető legrövidebb időn belül". Yunus professzor, akit a Szegények bankárjának is neveznek, a Grameen Bank léterhozásáért és „a hányatott sorsúak társadalmi és gazdasági felemelkedésének érdekében tett erőfeszítéseiért ” 2006-ban kapott Nobel-békedíjat.

A mikrohitel-koncepció eredeti célja a szegénység csökkentése volt, ám az utóbbi időben néhány mikrohitelezéssel foglakozó pénzügyi intézményt jelentős bírálat ért a túlzott kamatlábak és az állítólagos kényszerítő behajtások miatt. A Heinemann által megkérdőjelezett banki tranzakció-sorozat is abban az időben történt, amikor a mikrohitel-ágazat hírnevét folyamatos támadások tépázzák.

Heinemann dokumentumfilmjét „ Caught in Micro Debt (A mikro-adósság fogságában) a napokban mutatta be a norvég televízió. "Jártam Bangladeshben, Indiában és Mexikóban, hogy megtudjam, a mikrohitel valóban segített-e a szegényeken. De kiderült, hogy a szegények egyre nagyobb adósságba keverednek a mikrohitelek miatt," nyilatkozta Heinemann a BBC-nek . Végezetül leszögezte: ő nem vádolja Yunus professzort azzal, hogy helytelenül használná fel a pénzt vagy személyes előnye származna a tranzakciókból.

(forrás:BBC)

Fülöp Viktória


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.