Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-05-20 17:27:00

Súlyos vád: kémkedett az izraeli diplomata?

Vadim Leiderman Oroszországból kiutasított izraeli katonai attasé valószínűleg konkurens izraeli cégek közötti harc áldozatává vált - írta a Kommerszant című orosz lap izraeli forrásokra hivatkozva.

Az attasét kémkedéssel vádolták, s az orosz külügyminisztérium közlése szerint "tetten érték titkos információk átvétele közben". Az egyik orosz titkosszolgálat viszont utalt arra is, hogy Leiderman „túlságosan aktívan segítette egyes izraeli vállalatok tevékenységét az orosz piacon".
Az attasét valójában május 12-én utasították ki, de a hír erről csak szerdán terjedt el, az izraeli védelmi minisztérium forrásaiból, az Izrael állam fennállásának 63. és a kétoldalú diplomáciai kapcsolatok felvételének 20. évfordulója alkalmából a moszkvai Ritz Carlton hotelben rendezett fogadáson.

A 2008 óta Moszkvában dolgozó, Oroszországból 1977-ben, 15 éves korában kivándorolt Leiderman állítólag egy moszkvai étteremben találkozott egy orosz tiszttel, s onnan vezették el bilincsben.
A Komszomolszkaja Pravda című lapnak nyilatkozó orosz titkosszolgálati forrás beismerte, hogy Leidermant kihallgatásnak vetették alá, miközben "égett a Moszkva és Tel-Aviv közötti forródrót". Az izraeli fél a diplomáciai mentességre hivatkozott, s követelte, hogy Leidermant ne csukják le. A lap forrása szerint ezért választotta az orosz fél áthidaló megoldásként a kiutasítást. Egy másik, a RIA Novosztyi hírügynökségnek nyilatkozó titkosszolgálati forrás kijelentette: a diplomatát lényegében ipari kémkedéssel vádolták, illetve egészen pontosan arról van szó, hogy "túlságosan aktívan támogatta egyes izraeli cégek ténykedését az orosz piacon".

A Kommerszant a történetet jól ismerő izraeli forrásokra hivatkozva azt írta, hogy Leiderman feltehetően az izraeli hadiipari cégek közötti versengés áldozata lett. Ezek a cégek az utóbbi években igen sikeresen bővítették oroszországi eladásaikat, sikeresen keltek versenyre az orosz cégekkel, sőt, néha kiszorították azokat. Az édeklődés az izraeli biztonsági termékek iránt Oroszországban tovább nő a szocsi olimpiára való tekintettel.

A lap megfigyelőket idézve megállapította: az a tény, hogy Leidermant alig két hónappal megbízása letelte előtt kiutasították, s ahogyan ezt megtették, arra enged következtetni, hogy ez afféle figyelmeztetés az izraelieknek, jelezvén: nem ésszerű keresztezni az orosz cégek útját.

Egy izraeli politológus a Kommerszantnak kijelentette: az izraeli vezetés, de különösen az Oroszországgal való kapcsolatokért felelős, orosz anyanyelvű politikusok mindent elkövetnek, hogy a kétoldalú kapcsolatokat stratégiai partnerséggé fejlesszék, és a történet úgymond pofon ezeknek az embereknek. Az illető reményét fejezte ki, hogy Leiderman kiutasítását nem követi hasonló izraeli lépés.

 

 

 


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Közel-Kelet
  • Így lőtték a keresztényeket: tudósítás a helyszínről
  • Tízezrek követelik a zsarnok kivégzését
  • Kilövési engedélyek az egyházra
  • Ismét kivonulnak a zsidók Egyiptomból?
  • Vallási ünnepen robbantott az öngyilkos merénylő
  • Miért haltak meg az iráni atomtudósok?
  • Újabb háborúra készül Amerika?
  • Az ország, ahol a legnagyobb veszélyben vannak a keresztények
  • Az EU-embargó is drágítja majd a benzint
  • Fehérneműk miatt válnak munkanélkülivé férfiak ezrei

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.