Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-07-25 17:45:00

Peking beszólt a Vatikánnak

Peking indokolatlannak és durvának ítéli a Vatikán „fenyegetését”, miszerint a Szentszék kiközösít két püspököt, akik pápai jóváhagyás nélkül kaptak kinevezést – olvasható a kínai egyházügyi hivatal hétfői közleményében.

A választott püspökök kinevezésének kínai gyakorlata az egyházi munka irányítását és a hit terjesztését szolgálja - áll a hivatal tiltakozásában, amely szerint a kiközösítéssel fenyegetőzés „súlyosan sérti a kínai katolikusok érzéseit és szomorúvá teszi őket”.

Lej Si-jint (Lei Shiyin) és Joseph Huang Ping-csangot (Bingzhang) június 29-én, illetve július 14-én nevezték ki a szecsuani Losan (Leshan) és a kuangtungi Santou (Shantou) városba.
„A püspökök és a hívők többsége a jövőben még határozottabban fogják követni a független választás és a püspöki kinevezés útját” – hangoztatja a közlemény azzal, hogy a kormány továbbra is támogatja, illetve ösztönzi ezt a gyakorlatot.

A dokumentum kitér még arra is, hogy a kínai kormány szándéka a kínai-vatikáni kapcsolatok javítása – konstruktív párbeszéd útján. „Amennyiben a Vatikán őszinte a viszony fejlesztésének kérdésében, úgy el kell állnia az úgynevezett kiközösítéstől és vissza kell térnie a párbeszéd helyes útjához” – állapítja meg a hivatali közlemény.

Korábban a kínai katolikusok hazafias szövetségének elnöke bejelentette, hogy helyi választásokat követően hét püspök vár kinevezésének végső állami jóváhagyására. A legutóbbi esettel kapcsolatban Liu Paj-nien (Liu Bainian) akkor megjegyezte, bíznak abban, hogy a Vatikán tiszteletben tartja a választás eredményét.

Kína 1951-ben megszakította kapcsolatát a Szentszékkel, amely kitartott a Kínai Köztársaság
(Tajvan) elismerése mellett, s ma is Európában egyedüliként tart fenn diplomáciai kapcsolatot Tajpejjel. A kínai kormány álláspontja, hogy nem enged külső beleszólást immár bő tízmilliós katolikus népességének irányításába, püspökeinek kinevezésébe.

XVI. Benedek katolikus egyházfő „helytelenítette a tiltott” kinevezést – mivel az a nélkülözhetetlen pápai jóváhagyás mellőzésével történt –, s a Vatikán július 16-i közleményében már ismertette döntését Joseph Huang Ping-csang kiközösítéséről. Sajtójelentések szerint Róma többször is kérte Huangot, hogy ne fogadja el a megbízást. A Vatikán Lej ügyében korábban ugyancsak tiltakozott, azzal, hogy ellenzésének „nyomós oka” van.

Tavaly novemberben hasonló kinevezésről számolt be a sajtó, s akkor a Vatikán azt állította, hogy 2006 óta az volt az első eset, hogy pápai jóváhagyás nélkül neveztek ki püspököt. Peking akkor „a független kínai katolikus egyház ügyeibe való beavatkozással, a szabadság korlátozásával, intoleranciával” vádolta meg a tiltakozó Vatikánt.


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Kína
  • Szisztematikusan írtják a nőket Kínában
  • Kína: gyülekezeti ház falára feszítették fel a hívőket
  • Valóban emberrablás történt?
  • Vitték az iPhone-t, mint a cukrot
  • Tízezer milliárd dollár
  • Kínai tudósok szerint nem jó a zárt tér
  • Sárkány éve: szeméttömeg és szelleműzés
  • Ma a világ egyhatoda ünnepel
  • Kevés a kínai
  • Halál jár csalásért Kínában

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.