Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-04-24 16:42:00

Izraeli dokumentumfilmhét Budapesten

Első ízben rendeznek Izraeli Dokumentumfilmhetet Magyarországon április 28. és május 4. között a budapesti Odeon Lloyd Moziban, a bemutatásra kerülő alkotások az izraeli-palesztin konfliktus helyett a magánélet problémáiról, az egyéni boldogulás alapkérdéseiről szólnak.

A fesztiválon nyolc filmet mutatnak be az elmúlt évek (2006-2010) izraeli dokumentumfilmjeinek legjavából. Olyan korrajzok ezek, amelyek hitelesen és pontosan mutatják be Izrael mindennapjait és gondjait - tudatta közleményben a rendezvényt szervező Izraeli Kulturális Intézet az MTI-vel.
Az Askenáz - Rachel Leah Jones filmje - az "askenázi" szó jelentéséről és fogalmának a tisztázásáról szól. A riportalanyok azonban a fogalom leírása közben érzelmekkel, indulatokkal és rég feledésbe merült történetekkel mutatják be a jelent és a több ezer éves múltat.

A Gáza-Szderót/Élet mindennek ellenére című alkotás a gázai övezet megszállását megelőző bő két hónap történetét dolgozza fel. Bemutatja miként próbálnak a ott élők teljes és maradéktalan életet élni úgy, hogy a háttérben szinte folyamatosan villog a vörös fényű riasztás. A film két rendezője Nadav és Era Lapid.

Erez Miller 443 című munkájában a Földközi-tengertől induló és a Jeruzsálem közeli hegyekben végződő 443-as út mentén élő hippiket, arab munkásokat, koldusokat és vándorokat kérdezte meg arról, mit gondolnak életről, halálról, az arab-zsidó együttélésről.

Vádi Araba település arab és zsidó lakosai szakítanak a két nép évtizedes háborúskodásával és kétnyelvű, kettős nemzetiségű általános iskolát indítanak gyermekeik számára - ezt mutatja be Tomer és Barak Heymann Híd a völgy fölött című filmje. Az érdeklődők tanárok, szülők és gyerekek munkáján keresztül tekinthetnek be, hogyan próbálnak úrrá lenni a múlt terhes örökségén az ott élők.

A Magányos szamaritánus - Barak Heymann rendező munkája - és a Fekete busz - Anát Juta Zuira műve - arról a küzdelemről szól, hogy miként kísérelnek meg egyesek kitörni az évezredes ortodox hagyományok kemény szorításából. Előbbi egy nagyvilági énekesnő és hagyományokhoz ragaszkodó apja kapcsolatát ábrázolva, míg utóbbi egy szókimondó bloggernő és fotóriporter barátnője szabadságáért tett lépésein keresztül boncolgatja a családi és társadalmi konfliktusokat.
Az Auschwitz-Birkenau haláltáborába kalauzolja a nézőket a Pizza Auschwitzban, amelynek főszereplője egy valamikori fogoly. A film a szinte összes gettót és haláltábort megjárt Dani Chanoch emlékeit eleveníti fel - a tragédia ellenére humorral és nevetéssel. A dokumentumfilm rendezője Mose Zimmerman.

Ámosz Oz: Az álmok természete - Yonathan és Masha Zur rendezésében - az izraeli szerző Szeretetről, sötétségről címmel megjelent családregénye utáni időszak utazásait, találkozásait, mindennapjait örökíti meg.

A fesztiválhoz kapcsolódóan az Odeon kávézó "mini Újlipótvárost" rendez be, a helyszínen a kerület kedvenc kisboltjai árusíthatják majd portékáikat. A seregszemlét Für Emil festőművész kiállítása kíséri.

 

MTI


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Közel-Kelet
  • Így lőtték a keresztényeket: tudósítás a helyszínről
  • Tízezrek követelik a zsarnok kivégzését
  • Kilövési engedélyek az egyházra
  • Ismét kivonulnak a zsidók Egyiptomból?
  • Vallási ünnepen robbantott az öngyilkos merénylő
  • Miért haltak meg az iráni atomtudósok?
  • Újabb háborúra készül Amerika?
  • Az ország, ahol a legnagyobb veszélyben vannak a keresztények
  • Az EU-embargó is drágítja majd a benzint
  • Fehérneműk miatt válnak munkanélkülivé férfiak ezrei

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.