Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-09-25 12:07:00

Mindkét félnek merev az álláspontja

Izrael a békülékenység látszatát mutatja

Avigdor Liberman izraeli külügyminiszter vasárnap kijelentette: kész elfogadni a közel-keleti "kvartett" (Egyesült Államok, ENSZ, Európai Unió és Oroszország) új béketervét.

Az izraeli és a palesztin fél között közvetítő ”kvartett” képviselői pénteken azt javasolták, hogy a felek egy hónapon belül üljenek össze, dolgozzák ki a tárgyalások menetrendjét és módszertanát, három hónapon belül terjesszék elő a határokra és a biztonságra vonatkozó álláspontjukat, s 2012 végéig kössék meg a végleges békeszerződést.


Liberman New Yorkból nyilatkozott az izraeli

közrádiónak, s szerinte a javaslatnak "van egy igen pozitív pontja: a tárgyalások előfeltételek nélküli megkezdése". Miközben hangoztatta "fenntartásait a megfogalmazást illetően", a tervhez való pozitív hozzáállását azzal indokolta, hogy Izrael tartozik ezzel az Egyesült Államoknak."Az Egyesült Államok nagy erőfeszítéseket tett a kvartetten belül azért, hogy megszülessen ez a javaslat, s közben támogattak bennünket a kairói nagykövetségünk körüli válságban és Barack Obama elnöknek az ENSZ-ben mondott beszédével is" - mondta az izraeli diplomácia vezetője. "Remélem, hogy a palesztinok ezúttal vállalják felelősségüket, és nem menekülnek el előle" - tette hozzá.

Mahmúd Abbász palesztin elnököt azzal vádolta, hogy "állandóan ürügyeket keres a tárgyalás megkerülésére. Most egyébként megint talált egy ürügyet, az izraeli-palesztin gazdasági kapcsolatokról szóló párizsi egyezmények módosítását követelve. De szó sem lehet róla, hogy akár csak egy vesszőnyit is változtassunk azokon." Abbász szombaton kijelentette, hogy módosítani akarja az 1994-ben kötött egyezményt, mert "igazságtalannak" tartja azt.

A palesztin elnök nem fogja elfogadni a "kvartett" pénteken nyilvánosságra hozott, gyors ütemű tárgyalásokat sürgető béketervét - legalábbis ezt sugallta szombaton, amikor New Yorkból, az ENSZ-közgyűlés ülésszakáról hazautazva a repülőgépen nyilatkozott újságíróknak. Leszögezte, hogy nem egyezik bele semmi olyan javaslatba, amely nem veszi figyelembe a béketárgyalások felújítására vonatkozó palesztin feltételeket.

Abbász azt mondta, hogy tanulmányozzák a javaslatot, de rögtön hozzátette, hogy nem fogadnak el semmi olyan indítványt, amely nem követeli az izraeli telepépítések leállítását, illetve azt, hogy a tárgyalások az 1967-es háború előtti határok tiszteletben tartásán alapuljanak. Márpedig a "kvartett" közleménye nem tartalmaz ilyen követeléseket.

 

MTI


 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Szentföld
  • Milyen pénzügyi tárgyalást folytat Izrael a Vatikánnal?
  • Szuperbaktériummal harcolnak az izraeli tudósok
  • Ismét kivonulnak a zsidók Egyiptomból?
  • Nemzetközi ostrom alá kerül Izrael?
  • Jeruzsálemben lesz az amerikai nagykövetség?
  • Döbbenet: erősödik a nőkkel szembeni kirekesztés Izraelben
  • Nem támogatja az ENSZ a palesztinokat
  • Támadások a Palesztin Hatóság ellen
  • Hamarosan 8 millió lakosa lesz Izraelnek
  • Mit mond a Biblia a népszámlálásról?

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.