Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-09-20 10:45:00

Európai politikusok a kínai békedíj várományosai

Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök és Angela Merkel német kancellár is szerepel Kínában az idei Konfuciusz-békedíj esélyesei közt.

Idén decemberben második alkalommal adják át Kínában a Nobel-békedíj alternatívájaként 2010-ben alapított Konfuciusz-békedíjat. Sajtóértesülések szerint a jelöltek listáján hét név szerepel: Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnöké, Angela Merkel német kancelláré, a Microsoft-alapító Bill Gatesé, Jakob Zuma dél-afrikai elnöké, Kofi Annan korábbi ENSZ-főtitkáré, Jüan Long-ping (Yuan Longping) agrártudósé, valamint a Kína által második számú tibeti vallási vezetőként, a tizenegyedik pancsen lámaként elismert 21 éves Gyaltsen Norbué.

Angela Merkel „az európai regionális békéhez való hozzájárulásáért” érdemelne békedíjat, a német kancellárnak ugyanakkor „fokozottabb figyelmet kellene fordítania a keleti értékekre” – mondta Liu Hao-feng (Liu Haofeng), a díjat adományozó - a kulturális minisztérium által felállított – egyesület ügyvezető elnöke. Bill Gates a távol-keleti országban való jótékonysági tevékenységének, Long-ping pedig "a hosszú távon békét biztosító" hibrid rizs kifejlesztésének köszönhetően került a jelöltek közé.

A Sina mikroblog információi szerint a nyolcadik esélyes James Szung (James Soong) tajvani politikus, a nacionalista Kuomintang (KMT) pártból kinövő PFP jobbközép konzervatív párt megalapítója. A Konfuciusz-békedíj tavalyi nyertese Lien Csan (Lien Chan), aki Szung egyik riválisa volt a 2000-es elnökválasztáson. Tajvan korábbi alelnökét, a KMT tiszteletbeli elnökét tavaly a Tajvan és Kína közti kapcsolatok javításáért jutalmazták. Csan akkor többek közt Bill Gatest, Nelson Mandelát, Jimmy Cartert és Mahmúd Abbászt, a Palesztin Nemzeti Hatóság elnökét utasította maga mögé, ám az átadási ünnepségen nem vett részt, mondván, a díjról csak a sajtóból értesült, s nem kapott hivatalos meghívót az eseményre.

– Tavaly kicsit sietősre sikerült a díjazás, de pozitív visszajelzéseket kaptunk – mondta ezzel kapcsolatban Hao-feng. Az ügyvezető elutasította a vádat, hogy az elismerést a Nobel-békedíj ellen hozták létre, igaz, szerinte az „korlátozott” és túlságosan Nyugat-központú. A Konfuciusz-békedíjat 2010-ben alapították Kínában azt követően, hogy kiderült: a börtönben ülő kínai ellenzéki Liu Hsziao-po-nak ítélték a Nobel-békedíjat Oslóban. Az átadási ünnepség egy nappal a Nobel-békedíjét megelőzően lesz idén is, vagyis a 100 ezer jüannel (3,3 millió forint) járó elismerést december 9-én adják majd át Pekingben.

MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Kína
  • Szisztematikusan írtják a nőket Kínában
  • Kína: gyülekezeti ház falára feszítették fel a hívőket
  • Valóban emberrablás történt?
  • Vitték az iPhone-t, mint a cukrot
  • Tízezer milliárd dollár
  • Kínai tudósok szerint nem jó a zárt tér
  • Sárkány éve: szeméttömeg és szelleműzés
  • Ma a világ egyhatoda ünnepel
  • Kevés a kínai
  • Halál jár csalásért Kínában

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.