Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-08-27 15:03:00

Államtitkár: „a vadászat folyamatos támadásoknak van kitéve”

A vadászatnak biztonságos és szakmai alapokon nyugvó tevékenységnek kell lennie, a minisztérium és a társadalom célja és érdeke, hogy megfelelő szaktudás nélkül senki ne kezdhessen vadászni - jelentette ki Kardeván Endre államtitkár szombaton a Sohollári-völgyben tartott zalai vadászati évadnyitón.

A Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkára elmondta: szükség volt olyan szabályozás létrehozására, amely előírja a vadászok számára a megfelelő vadászati tudást, így a szakmai, ökológiai szempontok, a vadászati kultúra, etika, valamint a fegyverkezelési szabályok ismeretét. A vadászati tevékenység "folyamatos támadásoknak van kitéve", ezért ha helyre akarjuk állítani a vadászat társadalmi megítélését, "akkor a vadászoknak saját portájukon kell kezdeni a szigorítást".

Ehhez mindenképpen az az első lépés, hogy "csak az vadászhasson, aki komolyan számot adott tudásáról" - fogalmazott.A vadászatnak mint évezredes természetes tevékenységnek a társadalmi elfogadtatása Magyarországon - és egész Európában - az utóbbi évtizedekben egyre nehezebb feladat. Ennek is tulajdonítható, hogy a húsz évvel ezelőtti adatokhoz képest kétmillióval csökkent Európában a vadászok száma.

Kardeván Endre beszélt arról is, hogy az Országos Vadgazdálkodási Adattár az elmúlt hetekben összesítette a 2010-211-es vadászati év statisztikáit, amely szerint "a helyzet nem reménytelen, de a vadásztársadalom eddiginél nagyobb összefogására van szükség". Beszédes adatként jellemezte, hogy tavaly 78 ezer mezei nyulat és 112 ezer, vagyis csaknem másfélszer annyi vaddisznót terítettek le Magyarországon.

A tavalyi viszontagságos időjárásnak is betudhatók a gondok, de a tárca vadgazdálkodási szakemberei mindent megtesznek azért, hogy a következő évben a korábbiakhoz hasonló élőhely-fejlesztési támogatási rendszert biztosítsanak. Ezenkívül a nagyvadak gyarapodásának megállítását remélik attól, hogy újból megyei bontásban osztották ki a nagyvadkilövési kvótákat.

Az államtitkár utalt rá, hogy a vadgazdálkodást és vadászatot érintően az elmúlt időszakban több jogszabályváltozás is történt: a vadászvizsga presztízsének helyreállítása mellett a lőtt vad és a vadhús kezelését szolgáló módosítások. Ez utóbbi változás a vadhús helyi értékesítésének támogatását, a hazai fogyasztókhoz történő egyszerűbb eljuttatását is szolgálja.

Mindezeken túlmenően a Nemzeti Vidékfejlesztési Stratégia révén is az élhetőbb magyar vidék támogatása a cél, amelyben komoly szerep juthat a vadgazdálkodásnak. "Össze kell hangolni a falufejlesztést, a vidéki kulturális örökség megőrzését, a hagyományok ápolását, az öko-, a horgász-, a lovas-, a bor-, a gasztronómiai és a vadászati turizmus fejlesztését, a kistérségi gyógy- és egészségmegőrzést szolgáló turisztikai szolgáltatásokat" - fejtette ki.Kardeván Endre a Zala megyei Bak közelében lévő vadászháznál kitért arra is, hogy a zalai erdők főleg a gímszarvasokról híresek, erről a vidékről számos világrekorder gímszarvasagancs származik.

 

 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Jégermeiszter
  • Védett madarak tetemei kerültek elő
  • Éljen a Vadász Egyesület! De minek?
  • Semjén Zsolt hosszabb késeket szeretne a vadászoknak
  • Megjelent a Semjén összes: a püspök szerint apostoli a tevékenysége
  • Nagyobb büntetést kap az orrvadász, mint a gyilkos
  • Ezeket a madarakat akarják kilövetni
  • Madarak és emberek
  • Keresztény értékrend: Semjén lövetné a védett madarakat
  • Japán felfüggesztette a bálnavadászatot

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.