Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Életrajz
2010-10-01 11:08:34

Kuratóriumi tag: író, dramaturg, egyetemi tanár

Visky András

1957-ben született Marosvásárhelyen, református lelkészcsalád hetedik gyermekeként. Édesapját csaknem nyolcéves korában ismerte meg, miután ismét találkozhatott a huszonkét évre elítélt apa és a kitelepített osztrák édesanya a hét gyermekkel. Boldog gyermekkorát a romániai Gulág egyik lágerfalujában töltötte, a Baragan néven ismert puszta délkeleti szegélyén. A román puszta bibliai tájjá lett számára, az egyiptomi fogság és szabadulás története pedig egzisztenciális élménnyé.
Jelenleg a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem Televízió és Színházművészeti Karának docense, valamint a kolozsvári Állami Magyar Színház művészeti igazgatója. Feleségével (Sarolta) és négy gyermekével (András, Anna, Dóra és Bence) Kolozsváron élnek; boldogan, míg meg nem halnak; és azután is, boldogan.

Írásai (vers, próza, dráma, esszé, tanulmány) magyarul, románul, angolul, bolgárul, olaszul, franciául, szlovénul jelentek meg. Írásait főként az Élet és Irodalom, Jelenkor, Pannonhalmi Szemle, Színház, Győri Műhely, Korunk, Látó publikálja. Darabjait magyar, román, szerb és amerikai színházak játsszák, neves rendezők rendezésében (Tompa Gábor, Christopher Markle, Mihai Maniutiu, Stephanie Sandberg, Karin Coonrod, Bodolay Géza, Szegvári Menyhért), több rádiójátékát mutatta be a Magyar Rádió, valamint a bukaresti Radio Romania Cultural. Számos könyve jelent meg. A 2009/10 egyetemi évet a Calvin College meghívott tanáraként az Egyesült Államokban töltötte.

Fontosabb díjai:

IRAT ALAP Nívó Díj (1993) Poesis Díj (1993)
Soros Díj (1999)
Látó Nívó Díj (1991, 1993, 2000), Salvatore Quasimodo Díj (2001)
Károli Gáspár Díj (2002)
Szép Ernő Díj (2002)
Év Könyve Díj (ARTISJUS – Arany János Alapítvány, 2004)
A POSZT különdíja (2007)
Bánffy Miklós-díj (2007)
Rát Mátyás-díj (2007)
József Attila-díj (2009) 


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.