Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Életmód
2011-01-22 13:34:00

Kötelező támogatni a homoszexualitást?

Nem adott szobát melegeknek – megbüntették a hoteltulajdonost

Angol homoszexuális pár javára döntött a bristoli bíróság egy úgynevezett kirekesztési perben, mert egy magánszálloda keresztény tulajdonosai nem adtak ki nekik szobát.

Az élettársi kapcsolatban élő Martyn Hall és Steven Preddy az Esélyegyenlőségi és Emberi Jogi Bizottság (EHRC) támogatásával pert nyert azok ellen a keresztény meggyőződésű hoteltulajdonosok ellen, akik nem találták hitükkel és lelkiismeretükkel öszeegyeztethetőnek, hogy szobát adjanak ki nekik. A széleskörű figyelmet kapott bírói döntés egy 2007-es Esélyegyenlőségi törvényre hivatkozva született. A bíró szerint a homoszexuális pár – azzal, hogy másik szállodát kellett választania – „hátrányos megkülönböztetés áldozata” lett, és ezért magas összegű kártérítés illeti.

Mindkét irányban működik?

A védelem hiába hivatkozott az alperesek, Peter és Hazel Bull, a Chymorvah magánszálloda keresztény tulajdonosainak vallási meggyőződésére. A hívő házaspár egyébként heteroszexuális párokat is csak akkor hajlandó közös szobában elhelyezni, hogyha összeházasodtak – ugyanis a Biblia alapján ellenzik a házasságon kívüli szexuális életet. A bíróság a szexuális preferencián alapuló hátrányos megkülönböztetést bizonyítottnak látta, és a szállodatulajdonosokat fejenként 1800 angol font kártérítés megfizetésére kötelezte.

Az alperesek: idős házaspár, a velük szimpatizálók közt
 
Andrew Rutherford bíró a döntés indoklásakor kifejtette: az alperes vallási meggyőződése nem akadályozhatja meg a felperest szabadságának és jogainak gyakorlásában. Úgy jellemezte a döntést, mint az állam szükséges és arányos beavatkozását mások jogainak védelme érdekében.
John Wadham, az EHRC jogi nyilatkozata szerint „A törvény mindkét irányban működik. A magánszemély egyik legalapvetőbb joga, hogy vallását gyakorolja és meggyőződése szerint éljen, ugyanakkor ez nem jogosítja fel őt arra, hogy visszautasítson egy szállodában megszállni kívánót csak azért, mert homoszexuális. Ezzel egyidejűleg azokat az ügyfeleket sem utasíthatja el, akiknek hitbéli elvei ellentétesek a hotel tulajdonosainak vallási meggyőződésével. Amikor Mr. és Mrs. Bull megnyitotta otthonát szállodaként vendégei számára, elfogadta, hogy döntése azt jelenti, hogy a magánérdekekkel szemben minden esetben a közösség normáit kell figyelembe vennie. "

A fiúk meg vannak elégedve

A homoszexuális pár nagyon elégedett. – Amikor ezt a szobát lefoglaltuk, egyetlen dolgot szerettünk volna csupán: a hétköznapok sodrásából kilépve eltölteni valahol egy nyugodt hétvégét. Megnéztük, hogy a szálloda lehetővé teszi-e számunkra, hogy kutyánkat is magunkkal hozzuk, de meg sem fordult a fejünkben, hogy 2008-ban azt is ellenőriznünk kellett volna, vajon minket magunkat szívesen látnak-e ott. Elégedetten tapasztaltuk, hogy a bíró megerősítette: ilyen körülmények között a mi élettársi kapcsolatunk jogi természete megegyezik egy férfi és nő között megkötött házasságéval, valamint hogy az emberek vallási meggyőződésétől függetlenül senki sem áll a törvények felett – nyilatkozták.

A nyertesek: Martyn Hall és Steven Preddy

A bírósági per azonban most olyan precedenst teremtett, melynek alapján gyakran előfordulhat, hogy az állampolgárok nem rendelkeznek tulajdonukkal a lelkiismeretük szerint. Törvény mondja ki, hogy a homoszexuális életforma „közösségi norma”, amit bizonyos esetekben kötelező támogatni a belső meggyőződés ellenére is, különben súlyos büntetésre lehet számítani.

Szexuáletikai törvények Magyarországon és EU-ban

Már 2002-ben, a Fidesz-MSZP kormányváltás évében eltörölték a törvényt, amely megtiltotta a homoszexuális felnőtteknek, hogy tizennégy év feletti kiskorúakkal viszonyt folytassanak. Azóta bárki elcsábíthat nagykamaszkorba lépett gyereket, s következmények nélkül fajtalankodhat vele (egyszerre akár több személy is), amennyiben az áldozat nem tudja bizonyítani, hogy erőszak történt.
 

Krisztus után 2007-ben a Gyurcsány-kormány már azt javasolta: legyen szabad tizennegyedik évüket betöltött gyermekekről – beleegyezésükkel – pornográf felvételt készíteni/tartani. Néhány éve jóváhagyták, hogy tizennyolc éves kortól bárkit sterilizáljanak, ha kéri, indoklás nélkül. (Az orvosok szerint az esetek kilencvenkilenc százalékában később hiába már a bánat, a meddővé tett nő sosem lesz anya.) Tavalyelőtt áprilisban jóváhagyták a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvényt, ami kiterjed a homoszexuálisokra is.

Az Európai Parlament 2006-ban elfogadta a homofóbiáról szóló határozatot, miszerint büntetendő, aki „idegenkedéssel szól a homoszexualitásról, illetve a leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű személyekről”. Az indítványozók azóta elterjesztették a heteroszexizmus kifejezést. A heteroszexista csak a férfi és a nő közti nemi kapcsolatot tartja normálisnak, ezért az indítványozók szerint „ édestestvére” a rasszistának, hiszen – ahogy értelmezik – alacsonyabbrendűnek nyilvánít egyes csoportokat.

 

forrás: Guardian, BBC
 


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Homoszexualitás
  • Jézus szereti a homoszexuálisokat
  • Szexuális válság dúl az egyházban?
  • Az államfő és a melegházasság
  • Baloldali újságíró védte meg a pápát
  • Ahol a zsidók kiirtását iskolában tanítják
  • A fiú, akinek két édesanyja van
  • Az elnökjelölt esete a meleg dalszerzővel
  • Homoszexuálisokkal vívódnak az anglikánok
  • AIDS-krónika, avagy a halál küldöttjének ámokfutása
  • A csók miatt háborognak a keresztények

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.