Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2012-01-13 17:00:00

Az államfő és a melegházasság

Néhány óra alatt valamennyi francia elnökjelölt állást foglalt pénteken az azonos neműek házasságának kérdésében, miután a Libération című napilap azt írta, hogy Nicolas Sarkozy államfő az elnökválasztási kampányában támogatni fogja a homoszexuálisok egybekelésének engedélyezését.

"Melegházasság, Sarkozyt is megkísértette az igen" - olvasható a Libération címlapján. A baloldali lap az elnök környezetére hivatkozva azt írta, hogy "a döntés megszületett, miután (Sarkozy) mindig is nyitottnak mutatkozott a kérdésben"."A köztársasági elnök egyáltalán nem változtatott álláspontján, és nem támogatja a házasság intézményének megnyitását a homoszexuális párok előtt" - közölte délelőtt a hivatalos cáfolatot Valérie Pécresse kormányszóvivő.

A Libération szerint az államfő megfontolása mögött valójában politikai számítás áll. Felmérések alapján ugyanis a közvélemény többsége támogatná az azonos neműek házasságának engedélyezését, amelynek nem lenne pénzügyi vonzata az államkassza számára. Ráadásul az engedélyezés a baloldali jelöltek, a szocialista Francois Hollande és a Zöldeket képviselő Eva Joly elnökválasztási programjában is szerepel. Marine Le Pen, a szélsőjobboldali Nemzeti Front elnöke ellenzi a házasság jogának kiterjesztését az azonos nemű párokra, a centrista Francois Bayrou egyelőre nem foglalt állást a kérdésben.

Az előző elnökválasztási kampány előtt Sarkozy még belügyminiszterként jelezte, hogy támogatna egy olyan "polgári unióról szóló szerződést" az azonos nem párok számára, amelyet a polgármesteri hivatalban köthetnének. A javaslat azonban nem hordozott sok újdonságot a Polgári Szolidaritási Paktumhoz (PACS) képest, amely 1999 óta a házaspárokéhoz közelítő jogi státust biztosít azoknak a homoszexuális pároknak, aki közjegyző előtt írják alá az együttélési szerződésüket.

A konzervatív államfő 1999-ben a PACS bevezetése ellen foglalt állást, azóta viszont többször kifejtette: büszke arra, hogy meg tudta változtatni véleményét. Az előző elnökválasztási kampányában azt hangsúlyozta: bővíteni kell a PACS-ban meghatározott jogokat azért, hogy az örökösödés terén is megvalósuljon a homoszexuális és heteroszexuális párok egyenlősége.

Ez azóta meg is történt. Az azonos neműek házasságkötését és örökbefogadásának engedélyezését Sarkozy pártja, a jobbközép UMP hivatalosan továbbra is ellenzi, de számos konzervatív képviselő és miniszter évek óta a homoszexuálisok házasságának engedélyezését szorgalmazza. A Libération úgy tudja, hogy az elnöki hivatalban a következő napokban alakítják ki Sarkozy hivatalos álláspontját. Jean-Francois Copé, az UMP nemzetgyűlési frakcióvezetője pénteken jelezte: személy szerint nyitott arra, hogy vita kezdődjön a homoszexuális párok házasságkötésének engedélyezéséről.

A világon jelenleg tíz, nagyrészt európai országban (Hollandia, Belgium, Spanyolország Kanada, Dél-Afrika, Norvégia, Svédország, Portugália, Izland, Argentína), valamint az Egyesült Államok és Mexikó egyes részein engedélyezett azonos neműek összeházasodása.

 

MTI


 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Homoszexualitás
 • Jézus szereti a homoszexuálisokat
 • Szexuális válság dúl az egyházban?
 • Baloldali újságíró védte meg a pápát
 • Ahol a zsidók kiirtását iskolában tanítják
 • A fiú, akinek két édesanyja van
 • Az elnökjelölt esete a meleg dalszerzővel
 • Homoszexuálisokkal vívódnak az anglikánok
 • AIDS-krónika, avagy a halál küldöttjének ámokfutása
 • A csók miatt háborognak a keresztények
 • Az ördög műve a homoszexualitás?

 • A hét java

  © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.