- Címlap
- Társadalom
- Világhír
- Életmód
- Kultúra
- Tudomány
- Sport
- Egyház
- Beszállhatok?
- Blogok
- Fórum
- Dossziék
- Film
- Videók
- Játék
- RSS
Mai morzsa
|
Életmód
2011-09-20 13:00:00 Városonként eltérőek az ízek OlaszországbanMég mindig ez a legfontosabb táplálékOlaszországban több fajta kenyeret gyúrnak, mint tésztát: összeszámolták a péktermékeket, és kiderült, hogy csaknem háromszázféle van belőlük.Az olaszok fele a kenyeret tekinti országa nemzeti eledelének, a tésztát csak huszonhárom százalék tartja annak – állapította meg az Olasz Agrárföderáció (CIA) felmérése.
Az Itália egységesítésének idei százötvenedik évfordulójára végzett vizsgálat kimutatta azt is, hogy a legfontosabb tápláléknak ma is a kenyér számít. Pedig 1861-ben az olaszok napi kenyérfogyasztása még fejenként egy kilogramm volt, ma csupán százhúsz gramm. A családok többsége már nem a pékségben, hanem a szupermarketban vásárolja a kenyeret, ám öt olaszból négy ma is naponta vásárol és fogyaszt friss kenyeret, és kenyérfajták száma is alig változott – derült ki a felmérésből. Ahány ház, annyi szokás. Fotó innen Közel háromszáz különböző fajta kenyeret, cipót, zsemlét számoltak össze. Több fajta kenyér létezik, mint tészta, és számos kenyérfajta védett, mint például a pugliai Altamurában sütött kenyér. Olaszországnak nincsen két városa, ahol ugyanolyan kenyeret sütnének: más lisztet, más vizet használnak, más a péktermék formája, íze, másként ropog, és a neve is más. Rosettának csak a római zsemlét hívják, Umbriában a sótlan kenyér a hagyomány. mti
|
Hírsor
A hét java
|
|