Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Egyház
2011-04-10 11:20:00

„Az egyházamnak szeretnék megfelelni”

Új pécsi püspököt nevezett ki a pápa

A püspöki szolgálatot szeretné jól ellátni Udvardy György új pécsi megyéspüspök, aki akkor tesz lépéseket a Pécsi Egyházmegyéhez köthető vizsgálattal kapcsolatban, ha erre őt az egyházjog kötelezi.

„Püspökként küld az egyházam oda, a püspöki szolgálatot szeretném jól végezni. A lelkipásztori szolgálatot, a lelkek gondozását, a lelkek üdvének szolgálatát és természetesen mindazt, ami ezzel együtt jár" – fogalmazott Udvardy György szombaton az MR1 - Kossuth Rádió Krónika című műsorában.

A püspök a műsorvezetőnek arra a kérdésére, hogy tervezi-e a múlt kivizsgálását, azt mondta: a vizsgálatok részben elindultak. Amennyiben az egyházjog erre kötelezi, ő is tesz lépéseket. „De nem hiszem, hogy az lenne igazán a feladatom, hogy egy régóta zajló, tényeket nem mindig tiszteletben tartó kampánynak akarjak megfelelni. Én az egyházamnak szeretnék megfelelni" – hangsúlyozta a Pécsi Egyházmegye új vezetője.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Titkársága szombati közleménye szerint XVI. Benedek pápa Udvardy György esztergom-budapesti segédpüspököt nevezte ki a Pécsi Egyházmegye vezetőjévé. A kinevezésre azt követően került sor, hogy Mayer Mihály pécsi megyéspüspök idén januárban lemondott az egyházmegye lelkipásztori kormányzásáról.

Udvardy György 1960-ban született, pappá 1985-ben szentelték. Marazanae-i címzetes püspöki és esztergom-budapesti segédpüspöki kinevezését 2004-ben kapta meg, s még abban az évben püspökké szentelték. 2000-től az Esztergomi Hittudományi Főiskola tanára, 2003-tól az Esztergom-budapesti Főegyházmegye érseki általános helynöke és vagyonkezelője, 2004-től az Országos Hitoktatási Bizottság elnöki tisztségét látja el.

A Pécsi Egyházmegye Mayer Mihály lemondását megelőzően tavaly októberben került a figyelem középpontjába. Az ügyészség nyomozást rendelt el, miután feljelentők bűncselekményekkel, köztük pénzügyi, okirat-hamisítási és szexuális ügyekkel hozták összefüggésbe Mayer Mihályt, valamint Wolf Gyula volt egyházmegyei gazdasági igazgatót. Az ügyben csalás és más bűncselekmények gyanúja miatt a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság nyomoz.

Veres András, a Mayer Mihály távozása után az egyházmegyét ideiglenesen irányító apostoli kormányzó egy a hívekhez intézett idén februári körlevelében azt írta: „a sajtóban is tárgyalt esetek nem mindegyikében érte alaptalanul vád az egyházmegyét".

Mayer Mihály ugyanakkor egy március elején adott televíziós interjúban azt mondta: nem tud arról, hogy a püspökségnél gazdasági visszaélések és szexuális bűncselekmények történtek volna. Felhívta a figyelmet arra, hogy a feljelentésekben foglalt állításokat bizonyítani kell. Hangoztatta, hogy megítélése szerint a média ebben a témában nem biztosította az ártatlanság vélelmét, az ügyben egy személy ellen irányuló médiaháború, „médialincselés" folyik.

mti

Kapcsolódó cikkeink:

a-volt-pecsi-puspok-mediahaboru-folyik-ellenem-/2011-03-05/1875
lemondott-a-pecsi-puspok/2011-01-19/1221

 

 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.