Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Egyház
2011-01-19 14:13:00

Mayer Mihály visszavonult a pécsi egyházmegye vezetésétől

Lemondott a pécsi püspök

Hivatalos közleményben jelentette be a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Titkársága, hogy XVI. Benedek pápa elfogadta Mayer Mihály püspök lemondását a Pécsi Egyházmegye lelkipásztori kormányzásáról.

Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Titkárságának közlése alapján Mayer Mihály megyéspüspök a katolikus Egyházi Törvénykönyv 401. kánon 2. paragrafusának értelmében válhat meg pozíciójától. Ezzel egyidejűleg a pápa Veres András szombathelyi megyéspüspököt a Pécsi Egyházmegye „sede vacante” apostoli kormányzójává nevezte ki.

 A katolikus egyházon belül szokatlan az ilyen jellegű lemondás, hiszen az idézett kánonjogi vonatkozás értelmében betegség, illetve más, a hivatal betöltését akadályozó "súlyos ok" kell, hogy a döntés hátterében álljon. Korábban 2007-ben Szabó Tamás Tábori püspök mondott le az Egyházi Törvénykönyv ugyanazon pontjára hivatkozva, az ő esetében házasodási szándék, vagyis a cölibátus megtörése állt.
 
A jelenleg 70 éves Mayer Mihálynak egyébként még öt éve lett volna hivatalában, főpásztorként ugyanis 75. életévük betöltése után kell benyújtaniuk lemondásukat a katolikus egyházfőhöz, aki személyes mérlegelés után dönt, mikor nevezi ki az utódot.
 

A döntés hátterében állhat

Mint ismeretes, tavaly névtelen feljelentés érkezett a Pécsi Egyházmegye püspöke ellen pénzügyi, vagyoni, gazdasági és szexuális visszaélések miatt. A püspökség ezt követően közleményt adott ki, amelyben az állt, hogy bűncselekmény nem történt. Október végén, a feljelentés megérkezését követően az ügyészség azonnal elrendelte a nyomozást, amivel a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányságot bízták meg, de ők néhány nappal ezt követően, a püspökséggel ápolt jó kapcsolatukra hivatkozva azt kérték az ORFK-tól zárják ki őket a nyomozásból.

 Ezt követően az Országos Rendőr-főkapitányság a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányságot jelölte ki a nyomozás lefolytatására. A feljelentésben Mayer mellett szereplő Wolf Gyulát, aki gazdasági vezetője volt a püspökségnek leváltották pozíciójából. Wolf a püspökség gazdasági igazgatója volt, valamint ügyvezetője és társtulajdonosa volt az egyházmegye gazdasági ügyeit végző Fény Kft.-nek is, a botrány kitörése óta eltűnt az egyházmegye papi nyilvántartásából is.
 

Forrás: MKPK, MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.