Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Egyház
2010-11-02 18:30:00

Egy tévéműsor hatására harmincezren távoztak

Tömeges kivonulás a finn egyházból

Az elmúlt hetekben több tízezren léptek ki a finn lutheránus egyházból. A lavina egy októberi televíziós adás hatására indult, melyben az elhangzott keresztény álláspontot sokan homofóbnak ítélték. A finn társadalom megosztott a kérdésben.

Finnországban évről évre több tízezren döntenek úgy, hogy hátat fordítanak a lutheránus egyháznak. 2009-ben 43 600 fő szánta rá magát a kilépésre és egyes számítások szerint ez a szám idén a duplájára nőhet annak köszönhetően, hogy csak az elmúlt hetekben több mint harmincezer finn egyháztag jelezte távozási szándékát, legtöbben egy kifejezetten erre a célra létrehozott honlapon.

A mostani, kétségkívül példátlan mértékű kilépési lavina kiváltó oka egy október 12-én bemutatott esti televíziós műsor, amelyben Pävi Räsänen, a Kereszténydemokrata Párt elnöke, valamint Matti Repo, a tamperei püspök beszélt hite szempontjából a homoszexualitásról. Szavaikat sokan sértőnek, kirekesztőnek ítélték.   
 

A YLE2 köztelevízió által sugárzott stúdióbeszélgetésben a vezető politikus kijelentette: „mindenkinek tudnia kell, hogy keresztény szempontból rosszat tesz, ha homoszexuális kapcsolatban él”. A magas rangú egyházi személyiség pedig kategorikusan elzárkózott attól, hogy megáldjon egy homoszexuális párkapcsolatot - kijelentve, hogy az ellentétes a Biblia tanításaival.
 

Irja Askola - az első finn püspöknő -  azonban később nyilatkozatot adott ki, amelyben intett attól, hogy a közvélemény egyenlőségjelet tegyen a kereszténydemokrata politikus szavai és az egyház álláspontja közé. Amint azt az evangélikus.hu portál megemlíti: Askola korábban azon nézetének adott hangot, hogy a homoszexuálisokat is a felebarátok között tartja számon, és a szeretet parancsa kortól, nemtől, bőrszíntől és szexuális beállítottságtól függetlenül mindenki felé szól.

Úgy tűnik azonban, hogy nemcsak az egyház, hanem az északi ország egész társadalma is megosztott a melegházasság elismerését illetően. A vezető finn napilap, a Helsingin Sanomat (HS) megrendelésére készített reprezentatív felmérés adatai szerint, a finnek 37 százaléka ellenzi, hogy az egyház képviselője megáldja egy meleg pár kapcsolatát, míg 28 százalékuk kifejezetten támogatná azt. A több mint ezer válaszadó 26 százaléka pedig elfogadná ugyan az egyházi áldás intézményesítését, ám nem támogatja a törvény ilyen irányú megváltoztatását.

Valamivel egységesebb a kép a maradási, illetve a kilépési szándék tekintetében, hiszen a HS szombaton közzétett közvéleménykutatása szerint a megkérdezettek több mint fele vélekedett úgy, hogy egy botrány nem ad okot arra, hogy hátat fordítson az egyháznak; miközben a válaszadók csupán negyede jelezte, hogy akár kilépését is fontolóra venné. A megkérdezettek 63 százaléka egyhangúlag egyetértett abban, hogy a lutheránus klérus tagjainak szerintük kirekesztő megnyilatkozásai ártanak az egyház tekintélyének.

Az 5,4 milliós Finnországban (a lakosság közel nyolcvan százaléka tagja lutheránus egyháznak), a melegek 2002 óta élhetnek bejegyzett élettársi kapcsolatban, de nem köthetnek házasságot, nem vehetik fel egymás nevét, és a párkapcsolatban élő homoszexuálisok csak társuk vér szerinti gyermekét fogadhatják örökbe.
 

(Forrás: Evangélikus.hu, Hs.fi, Eroakirkosta.fi)

Rácz Attila 

 


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Homoszexualitás
  • Jézus szereti a homoszexuálisokat
  • Szexuális válság dúl az egyházban?
  • Az államfő és a melegházasság
  • Baloldali újságíró védte meg a pápát
  • Ahol a zsidók kiirtását iskolában tanítják
  • A fiú, akinek két édesanyja van
  • Az elnökjelölt esete a meleg dalszerzővel
  • Homoszexuálisokkal vívódnak az anglikánok
  • AIDS-krónika, avagy a halál küldöttjének ámokfutása
  • A csók miatt háborognak a keresztények

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.