Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Egyház
2011-09-19 13:00:00

Pénzért cserébe üdvözülést ígértek a csalók

Szegények pénzét sikkasztották a vallási vezetők

Brazília egyik legnagyobb egyháza, az Isten Országának Egyetemes Egyháza három vezetőjét vádolják pénzmosással és sikkasztással.

A Sao Paulo-i államügyész által előterjesztett vád szerint mintegy 240 millió USD-nak megfelelő összeggel károsították meg a gyülekezet többségében elszegényedettekből álló tagjait. A pénzt különböző külföldi offshore számlák segítségével juttatták ki az országból. Az egyház vezetősége közleményben utasította el a vádakat. A vádlottak között található maga, az egyházat 1977-ben megalapító Edir Macedo püspök is. Az ügyész állítása szerint a vádlottaknak hamis ígéretekkel és fenyegetésekkel sikerült áldozataikat rávenni az adakozásra: „lelki és anyagi támogatásra csak azok számíthatnak, akik képesek pénzbeli áldozatot hozni az egyház számára”.


Isten nevében?

Az egyház, a vezetők bevallása szerint, mintegy 3 milliárd USD-nak megfelelő adományra tett szert 2006 és 2009 között, azonban az ügyész véleménye szerint a ténylegesen befolyt összeg sokkal nagyobb ennél. A vád szerint az egyház a 90-es évek elején nyitott két offshore számlát a Kajmán szigeteken és Jerseyben, hogy az adományokat az országból kijuttathassa.

Az Rio államban alapított egyház szerte a világban élő követőinek számát napjainkban mintegy 8 millió főre becsülik. Szlogenjük a „bőség egyháza”, miszerint, ha nagyvonalúan adod alamizsnádat Istennek (azaz az IURD-nak), akkor biztosan meggazdagodsz. Prédikátoraik hírhedtek a brazil meleg közösségekkel és az afro-brazil vallásokkal szembeni nyílt ellenségeskedéseikről. Az egyház tulajdonában található többek közt Brazília egyik legnagyobb média vállalata is. Számos templomuk és gyülekezetük van Európában, az Egyesült Államokban, Afrikában és Ázsiában is.


Azoktól vettek el, akiknek semmijük nincs. Fotó innen

Macedo püspök személyes vagyonát mintegy 2 milliárd amerikai dollárra becsülik. Ő az élharcos a „bőség egyháza” ideológiájának elterjesztésében, saját blogját angol, francia, spanyol és portugál nyelven lehet követni. Blogjában nemrég közölt olvasói számára egy interjút „az USA első milliárdosával”, John D. Rockefellerrel. Macedo rámutatott, hogy amikor Rockefeller 1937-ben meghalt, akkor egyenértékben számítva 12-szer nagyobb vagyont hagyott hátra, mint amivel Bill Gates jelenleg rendelkezik. Megjegyezte azt is, hogy Rockefeller nagyon nagyvonalú volt saját egyházával.

Az egyház jelenleg Salamon temploma másának  Sao Paulo-i megépítésén dolgozik, melynek tervezett költsége 200 millió amerikai dollárra rúg. Az új óriás templom akár 10.000 hívő együttes fogadására is képes lesz és tervek szerint a Frigyláda másolatának is helyet fog adni.


Lakatos Réka

A nyitókép innen

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Ne lopj
  • A bíróság szerint hazudott Budai Gyula és a Fidesz
  • A tudósok nem merik vizsgálni Schmitt Pál doktoriját
  • Plágiumgyanú: Kiáll Schmitt mellett a NOB
  • Nem kegyelmeztek a bennszülött kislánynak
  • Miss Robin Hood: szeretetből rabolt
  • A falu szolgáltatja a voksokat, a város a pénzt?
  • Újabb milliók vándoroltak jutalomként a zsebekbe
  • Egymillió dollárossal akart fizetni
  • Korrupcióba keveredett a Magyar Telekom?
  • Visszaélések ezrei a szociális lakások körül

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.