Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Egyház
2011-06-03 22:49:00

A tiszteletes ötmilllót ajánlott a megbánásért?

Halálbüntetéssel sújtaná a melegeket a lelkész

Az amerikai vallási befolyás alatt álló afrikai országban meleg van, ráadásul elég sok. Az MTI szerint döbbenetes gyűlöletkampány zajlik ellenük.

Az ugandai parlament kapuján behatoló csoport meglehetősen vegyes látványt nyújtott. Vezetőjük, Martin Ssempa tiszteletes napszemüveget és hosszú fekete köpenyt viselt, amelyen két kitűző díszelgett. Az egyiken az állt: „Vitassátok meg a javaslatunkat még ma!". A másikon pedig az: Nemet mondunk a fajtalankodásra!"


A melegrák elleni küzdelem

A tiszteletes azzal a céllal érkezett a parlamentbe, hogy elfogadtasson egy törvényjavaslatot, és annak révén felszámolja a homoszexualitást az országban, vagy legalább elérje, hogy napirendre tűzzék a kezdeményezést. A törvényjavaslat elfogadását követelő ugandaiak szemében a melegek nem egyszerűen egy jogait követelő kisebbséget alkotnak, hanem olyan „földalatti áramlatot, amely rák módjára rombolja a társadalmat". Azzal vádolják a saját nemük iránt vonzódó férfiakat és nőket, hogy középiskolákban toboroznak gyerekeket, sőt AIDS-vírussal is megfertőzik őket.

A törvénytervezetet 2009-ben terjesztették elő: annak értelmében bizonyos körülmények esetén halálbüntetéssel sújtanák a homoszexuálisokat, továbbá köteleznék az állampolgárokat, hogy 24 órán belül bejelentsék a rendőrségen a tudomásukra jutó homoszexuális aktusokat. A javaslatot több nyugati ország elítélte, és az ugandai illetékesek 18 hónapon át tologatták. Januárban azonban, amikor David Kato ismert melegjogi aktivista fotója megjelent egy olyan újság címlapján, amely a melegek felakasztását követelte, nem sokkal utána pedig Davidet valóban meg is gyilkolták, a tervezet politikai méreggé vált.

Ssempa tiszteletes –  egy önálló keresztény csoporthoz tartozó vezető vallási személyiség – különböző egyházi személyekből, civil szervezetek képviselőiből és két volt homoszexuálisból álló csoport élén vonult a törvényhozás épületébe, a parlament elnökével, Edward Kiwanuka Ssekandival kitűzött találkozóra. A politikusnak petíciót adtak át, amelyet állításuk szerint több mint kétmillióan írtak alá.


Személyes tragédiákat is felhasználnak a gyűlöletpropagandához

A szegény és mélyen keresztény, 35 millió lakosú afrikai országban, ahol erős amerikai keresztény misszionárius közösség működik, a szexualitásról mindig is konzervatív felfogás uralkodott. Ssempa szerint az általa irányított mozgalom az afrikai kultúrát védi. A tiszteletes a parlamenti találkozón részleteket olvasott fel a beadványból, és abbeli véleményének adott hangot, hogy a törvényjavaslatot „a nyugati országok antidemokratikus fenyegetéseinek hatására szándékosan megölték".

Ezután átadták a szót a két volt homoszexuálisnak. Először a 27 éves Paul Kagaba beszélt. Története szerint őt a nemrég megölt David Kato csábította a homoszexualitásba. Kato, aki civilben egy iskola igazgatója és történetesen a szomszédjuk volt, felajánlotta, hogy megfizeti az akkor 17 éves Kagaba számára a tandíjat. Ezután - állította Kagaba az ugandai képviselőknek - Kato egy napon két csirkével és két Guinness sörrel vendégelte meg, és még azon az éjszakán megerőszakolta őt, másnap pedig mintegy 130 dollárnak megfelelő pénzt adott neki. Kagaba ezután hat évre maga is meleg aktivista lett, míg családja közbe nem lépett. Ekkor ismerkedett meg a tiszteletessel, a Makerere közösségi egyház vezetőjével. Ma Kagaba a lelkipásztor Egy Szerelem nevű klinikáján dolgozik mások felvilágosításán: a szexuális tisztaságot hirdeti.

A volt homoszexuális több emberjogi szervezetet –  köztük az Amnesty Internationalt – megvádolt azzal, hogy a homoszexualitás támogatói. Az Amnesty illetékese azzal válaszolt, hogy ilyesfajta állítások nem először hangzottak el, de hamis információkon alapulnak és légből kapottak. A Ssempa által bemutatott másik volt meleg, a 26 éves transzszexuális George Oundo korábban Georgina néven volt ismert. – Anyakirálynőnek és A Város Asszonyának hívtam magam –  jelentette ki a The New York Times riportja szerint. – Sok esztendővel ezelőtt, 12 éves koromban hálóztak be és csaltak a homoszexuálisok világába.

Az amerikai zászlóval díszített pólót viselő férfi azt mondta, hogy amikor Ssempával találkozott, feltárta neki minden problémáját. Az egyházi ember azt kérte, a nyilvánosság előtt is mesélje el, hogy mi történt vele, és csatlakozzék a harchoz. Oundo ezután a képviselőkhöz fordult: – Kérem, segítsenek nekünk, fogadják el a törvényt!


No de mi az igazság? 

Egy órával később, egy csendes szállodában Oundo azonban csaknem mindentől visszatáncolt, amit a parlamenti találkozón mondott. – David Katót meggyilkolták, ez az egész pedig összeesküvés. Én nem támogatom a törvényjavaslatot – jelentette ki az amerikai lapnak. – Az sem igaz, hogy már nem vagyok homoszexuális. Mindig is meleg voltam, nem én választottam ezt –  fűzte hozzá félénk, de erősödő hangon, majd így folytatta: – David Kato volt az első, aki megtanított  jogaim védelmezésére.

Oundo elmagyarázta, hogy csak önvédelemből jelent meg Ssempa oldalán a parlamentben, miután aznap reggel Kagaba érintkezésbe lépett vele, és 100 ezer shillinget (mintegy 40 dollárt) ajánlott neki részvételéért. 2009-ben Ssempa ötmilliót ígért neki annak fejében, hogy nyilvánosan megbánást tanúsít, és csatlakozik a homoszexualitást ellenzőkhöz. Oundo így a mozgalom reklámfigurájává vált.

Maga a tiszteletes egyelőre nem volt hajlandó nyilatkozni az ügyről.

 

mi


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Homoszexualitás
  • Jézus szereti a homoszexuálisokat
  • Szexuális válság dúl az egyházban?
  • Az államfő és a melegházasság
  • Baloldali újságíró védte meg a pápát
  • Ahol a zsidók kiirtását iskolában tanítják
  • A fiú, akinek két édesanyja van
  • Az elnökjelölt esete a meleg dalszerzővel
  • Homoszexuálisokkal vívódnak az anglikánok
  • AIDS-krónika, avagy a halál küldöttjének ámokfutása
  • A csók miatt háborognak a keresztények

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.