Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Egyház
2011-07-16 22:02:00

Michele Bachmann, a republikánusok vallási sötét lova

Antikrisztusnak tartja a pápát az amerikai elnökjelölt gyülekezete

A republikánus elnökjelölt gyülekezete hirdeti, hogy a pápa az Antikrisztus. A hölgynek 70 millió jobboldali katolikus szavazót kell meggyőznie, hogy ez nem így van.

Nem szűkölködik az Egyesült Államok republikánus pártja a sajátos női figurákban – már ha választásokról van szó. A 2008-ban feltűnő Sarah Palin után itt az újabb politikai beszédtéma: olybá tűnik, hogy Obama kihívója Michele Bachmann minnesotai republikánus képviselőnő lehet, aki amellett, hogy a mélyen konzervatív Tea Party mozgalom egyik vezéralakja, vallási értelemben is ehhez idomuló utat követ.  Közösségének egyik legsajátosabb hittétele, hogy a római pápa nem más, mint az antikrisztus.


Salemi boszorkányság

Bachmann hosszú ideje tagja a minnesotai Salemi Evengélikus Lutheránus Egyháznak, ami tágabb értelemben a wisconsini evangélikus zsinat (WELS) tagja, melyet még 1850-ben alapítottak, és ma közel 400 ezer evangélikust számlál. A WELS egyike a létező legkonzervatívabb protestáns szervezeteknek, híveik Luther Márton tanításaihoz legkövetkezetesebben tartják magukat, ami magában foglalja azt az álláspontot is, amit az alapító a XVI. században képviselt a pápasággal kapcsolatban. Luther – az akkori viták hevében – a Szentírásban szereplő, Antikrisztussal kapcsolatos prófétai jelek megvalósulását vélte felismerni a korabeli pápai intézményben, a reformátor követői közül azonban már csak kevesen hajlanak e nézetre, sőt az evangélikus közösségek hagyományosan jó kapcsolatpt ápolnak a katolikusokkal. 

A pápáról való vélekedésnek konkrét politikai következményei is vannak: mint ismeretes, Obama 2008-as, elnöki kampányában komoly törést okozott, hogy egy hasonló kérdés miatt összetűzésbe került a nagyhatalmú és a pápában szintén Antikrisztust látó Jeremiah Wright tiszteletessel.


Akik tudják, kis az Antikrisztus

Az amerikai The Atlantic részletesen utánajárt a kérdésnek, sikerült is megszólaltatni a témában a WELS kommunikációs igazgatóját, Joel Hochmuth-ot, aki kitartott a lutheri nézet mellett. Azt mondta: „sokak szerint az Antikrisztus valamiféle ördögi lény, aki szarvakkal és piros, csúcsos fülekkel szaladgál, ám Luther egyértelműen fogalmaz: az Antikrisztus az a személy, aki magát ülteti Krisztus helyébe.” Mindehhez azért a szóvivő hozzátette: a pápa antikrisztusi volta nem közösségük vezető hitelve.

Bachmann néhány hónapja – rendkívül szokatlan módon írásban és nyilvánosan – kérte, hogy felekezeti tagságát szüntessék meg. A szóvivő azt nem akarta kifejteni, hogy értesülései szerint mennyiben politikai indíttatású a jelölt „vallásváltása”. Az azonban bizonyos, hogy az aktív republikánus szavazók között több mint 70 millióra tehető a katolikusok számaránya, akik nyilván nem veszik jó néven az Antikrisztus-ügyet.


A katolikusok azért aggódnak

A napokban nyilvános aggodalmuknak adtak hangot a prominens katolikus szervezetek is. Bill Donohue, a felekezete polgári jogaiért harcoló Katolikus Liga elnöke egyenesen így fogalmazott: „Nyilvánvaló, hogy ezzel megjelent a katolikusellenesség. Ez a fajta gyűlölet emlékeztet arra, amit Bob Jones-nál tapasztalhattunk, aki szintúgy, mint Bachmann, színleg elítélte az anti-katolicizmust, de minden tette az ellenkezőjére mutatott, elég csak elolvasni, hogy az elítélő nyilatkozatokban mi szerepel.”

 

The Atlantic/ Illyés Szabolcs

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Pápa
  • Milyen pénzügyi tárgyalást folytat Izrael a Vatikánnal?
  • Baloldali újságíró védte meg a pápát
  • A boldog pápa ereklyéi Magyarországon
  • A polgárjogok védelmét is kérte a pápa
  • Fogamzásgátlót apácáknak?
  • Nem fejezi be kubai útját a pápa
  • A csók miatt háborognak a keresztények
  • A pápa összefogásra buzdít a válságban
  • Feljelentették XVI. Benedek pápát
  • A korrupció ellen szólalt fel a pápa Beninben

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.