Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Szabados Ádám blogbejegyzése
2011-02-12 19:32:00

Zsidók, muszlimok és keresztények egy kalap alatt

Mikor térnek meg Jézushoz a keresztények?

Mielőtt bárki felocsúdhatott volna, Burns megfogta a többiek kezét, és imádkozni kezdett: „Uram, arra kérlek, hogy vezess zsidókat Jézus Krisztus megismerésére. Uram, arra kérlek, hogy vezess muszlimokat Jézus Krisztus megismerésére. És végül, arra kérlek, Uram, hogy vezess keresztényeket Jézus Krisztus megismerésére. Ámen.”

Os Guinness egyik könyvében tanulságos anekdotát mesél el a Fehér Ház befolyásos közgazdászáról, Arthur Frank Burns-ről. Arthur F. Burns számos amerikai elnök – Dwight Eisenhowertől Ronald Reaganig – közgazdasági tanácsadója volt. 1970 és 1978 között az amerikai Nemzeti Bank (Federal Reserve) elnöki posztját töltötte be, 1981 és 1985 között pedig az Egyesült Államok nyugat-németországi nagykövete lett.

Burns az Osztrák-Magyar Monarchia területén született, környezete előtt ismert volt zsidó származása. Éppen ezért kissé értetlenül figyelték, hogy Burns hétről hétre részt vett a Fehér Ház informális imaalkalmain. Az alkalmak résztvevői sem igen tudtak mit kezdeni Burns jelenlétével. Szinte szabállyá vált, hogy mikor az alkalmat körforgásos alapon valamelyik résztvevő zárta imádsággal, az imaközösség aktuális vezetője – Burns zsidósága iránti tiszteletből, és talán zavarában – mindig kihagyta Burns-t.

Egy alkalommal új ember vezette az imaközösséget, aki nem ismerte a zsidó közgazdászra osztott szerepet, ezért az alkalom imával való befejezésére őt kérte fel. Mielőtt bárki felocsúdhatott volna, Burns megfogta a többiek kezét, és imádkozni kezdett: „Uram, arra kérlek, hogy vezess zsidókat Jézus Krisztus megismerésére. Uram, arra kérlek, hogy vezess muszlimokat Jézus Krisztus megismerésére. És végül, arra kérlek, Uram, hogy vezess keresztényeket Jézus Krisztus megismerésére. Ámen.”

Burns imája legendává vált a Fehér Ház munkatársi körében. Nem tudom, pontosan mire gondolt, amikor a keresztényeket egy kalap alá vette a zsidókkal és a muszlimokkal, de szerintem feltétlenül továbbgondolásra érdemes a kép. Sok „keresztény” van a világban, aki nem Jézus követője. Jézus követése nem azonos a „kereszténységgel” való kulturális azonosulással, és nem azonos a vallásossággal vagy templombajárással sem. Igazi, valódi keresztény csak az, aki személyesen megismerte Jézus Krisztust. Ilyen értelemben helyes Burns imádsága: akármelyik kultúrkörhöz vagy valláshoz tartozunk is, arra van szükségünk, hogy Jézus Krisztushoz térjünk meg és őt kövessük. A „kereszténység” sem helyettesítheti Jézus követését.

 

A szerző további írásai itt olvashatók

Szabados Ádám összes blogbejegyzése


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.