Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Szűcs Sándor blogbejegyzése
2011-10-11 21:32:00

Szűcs Sándor sorozata, második rész

Gondolkodásunk féregtelenítése – hogyan szabaduljunk a múlt férgétől?

Vagyis a múlt férge mindig akadályozza a jelenidejű megoldást, és ehelyett a múltba temeti az áldozatát.

A múltkori részben szó volt arról, hogy vannak bizonyos negatív gondolkodási minták – „férgek” – amelyek megrágják az „egészséges elmét”, és ebből torz döntések és tettek, illetve a sor végén torz jellem fog majd születni.Ebben a sorozatban ezeket a gondolatférgeket vesszük sorra, és ma az elsővel, a MÚLT FÉRGÉVEL foglalkozunk pár gondolat erejéig.

Mindegyik ilyen féregnek van egy kulcs-mondata, pontosabban egy olyan mondatfoszlány, amely összefoglalja, és leggyakrabban ki is fejezi a probléma gyökerét.

Mit mond a MÚLT FÉRGE?

„Mi lett volna, ha…”

 

Sok ismerős sztori és érzés kísérthet:

- munkahelyi csőd: mi lett volna ha még többet túlórázok, ha még többet vállalok…

- válás: mi lett volna ha kedvesebb lettem volna, vagy valamilyen körülmény másképp történik…

- anyagi válság: ha nem ebbe, hanem abba fektettem volna a pénzem…

- kapcsolati problémák: neki kellett volna ezt vagy azt megtennie, akkor most nem itt tartanánk…

A példákat lehetne sorolni órákig.

Ez a féreg akkor lendül támadásba, amikor van egy negatív jelenlegi helyzet vagy eredmény, és ahelyett, hogy a jelenben keresnénk a megoldásokat és proaktívan, konstruktívan cselekednénk, hogy elmozdulhassunk egy pozitívabb irányba, megmerevedünk, és a múltban keresünk valamiféle MENTSÉGET a magunk számára.

Vagyis a múlt férge mindig akadályozza a JELENIDEJŰ MEGOLDÁST, és ehelyett a múltba temeti az áldozatát.

A felelősség azt jelenti, hogy megteszem, ami rajtam múlik – akkor is, ha nem minden múlik rajtam.

A múlt férge megpróbál kivonni a felelősség alól azzal, hogy keres valakit, valamilyen körülményt, akire vagy amire áttolhatja azt. És miközben mentséget, bűnbakot, rajta kívülálló okokat kereshet, amiket vádolhat a kudarcért vagy a sikertelenségért, aközben az a legrosszabb, hogy nem cselekszik a megoldásért! És sokszor ez a kezdeti időveszteség, ami a múlton való rágódással telik, csak tovább mélyíti és rontja a krízist, még nehezebbé téve az abból való kilábalást.

Ez a féreg megbénítja a jelent, mert állandóan a múltba kergeti vissza az embert.

Amit értenünk kell: a múlt férge mindig a bűntudatból táplálkozik, és mindig bűntudatot kelt! És ez a bűntudat azért negatív, mert megbénítja a jelenünket, és megfoszt a jó cselekvésének szabadságától! Ez ellen csak a kiengeszteléssel, vagyis a megbocsátással és az elengedéssel, illetve a felelősség felvállalásával lehet harcolni! Lezárom a múltat, megbocsátok – és ez sokszor nagyon radikális döntés a részemről – és az energiáimat máris a jövőépítésébe fektethetem, ami mindig a jelenidejű, pozitív, konstruktív cselekvésekből fog felépülni.

Mit mond a Biblia?

Pál apostolnak van egy gondolatsora, amit én nagyon szeretek, de sokáig én magam sem éreztem a súlyát. Azt hiszem, már említettem ezt a szakaszt egy korábbi fejezetben:

„…de egyet teszek: ami mögöttem van, azt elfelejtve, ami pedig előttem van, annak nekifeszülve futok egyenest a cél felé, Isten mennyei elhívásának a Krisztus Jézusban adott jutalmáért.”
Filippi 3,15

Mi volt Pál „mögött”?! Vajon hány embert ölt meg, amikor üldözte a keresztényeket. Hány ártatlan nő vagy akár gyermek megkínzását látta, hány keresztény haláláért volt közvetlenül felelős?! És hogy tudott ezután aludni?! Nem kísértették a sikolyok, a könyörgések, a kiáltozások, a vér szaga vagy látványa?! Nem gondolta vajon át ezerszer is, hogy nem így kellett volna élnie, hogyha visszamehetne a múltba, mennyi mindent másképp tett volna…

De nem tehette meg! Nem változtathatta meg a múltat. Ezért rendezte azt Isten előtt, embertársai előtt, a háta mögé vetette, és nekifeszült a jelen feladatainak, hogy a jövő másképpen nézzen ki, mint a múlt kudarcai!

És nagyon érdekes a következő igevers, amivel folytatja Pál:

„Akik tehát tökéletesek vagyunk, így gondolkozzunk, és ha valamit másképpen gondoltok, azt is kijelenti majd Isten nektek;”

ÍGY GONDOLKOZUNK – mert nagyon jól tudta Pál apostol is, hogy ez egy gondolkodási szokás!

A tökéletesség pedig érettséget jelent a bibliai görögben, ha emberről van szó – és máris a kis tréningünk, illetve mostani sorozatunk témájánál vagyunk, a Biblia verseiben is szó szerint megfogalmazva!

Kérlek, ha időd engedi, olvasd át még egyszer ezt a részt, mert nagyon fontos alapelveket találsz benne! És sok erőt kívánok ahhoz, hogy mindent a hátad mögé vess, ami akadályoz az előtted állók megcselekvésében! Légy résen, és ne engedj a múlt férgének!

 

A cikket némiképp rövidítettük, az eredeti szöveg az eredeti címmel itt.
Forrás: Apcsel 29

Az eredeti tanulmány Tapolyai Emőke pszichológustól származik.
A kutató írásai és hangzó anyagai itt érhetők el.

(folytatjuk)

 

Szűcs Sándor összes blogbejegyzése


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.