Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Tudomány
2011-07-29 19:00:00

Olaj után kutattak és földi környezetet találtak a víz alatt

Most tényleg megtalálták Atlantiszt?

A szakemberek becslése szerint a tízezer négyzetkilométernyi terület 56 millió évvel ezelőtt süllyedt el.

A tudósok az Észak Atlanti-óceánban egy komplex földi környezetet fedeztek fel a hullámok alatt amely a legendás elsüllyedt kontinenst, Atlantiszt idézi. A kutatók az 56 millió éves ősi, elveszett tájra az olajtársaságok által gyűjtött adatok segítségével bukkantak rá.


A tűz fényének nyomában

Az északi Orkney−Shetland-szigetektől nyugatra fekvő tízezer négyzetkilométer kiterjedésű területet, szinte egy egész kontinensnyi földet egykor folyók által létrehozott barázdák és hegycsúcsok tagolják. Az eddigi kutatások azt valószínűsítik, hogy az 56 millió évvel ezelőtt elsüllyedt terület a mai Skóciával állt összeköttetésben, de akár Norvégiáig is elnyúlhatott a leszakadt kontinens. A kutatást vezető Ross Hartley, az angliai Cambridge-i Egyetem munkatársa a fúrásos mintavételek során virágpor és szén jelenlétét azonosította, ami szerinte a szárazföldi élet egyértelmű bizonyítéka.

Hartley véleménye szerint geológiai szempontból rendkívül szokatlan, hogy egy kontinensnyi terület 2,5 millió év alatt az enyészeté lesz (a kialakulástól számítva). Az egyik elmélet szerint az izlandi felfakadó forró, magmás, folyékony kőzet tolta az elveszett tájat az észak-atlanti óceánhoz, és ejtette a mélységbe. Ha ez az elmélet bebizonyosodna, akkor lehetséges, hogy több ilyen elveszett, leszakadt földrész is rejtőzik a tengerfenéken.
 

A legendás királyságot a mítosz szerint az istenek egy nap alatt pusztították el, mert az ott élő népet túl mohónak és élvhajhásznak ítélték. Platón (Kr.e. 427–347), athéni filozófus Timaiosz, illetve Kritiász című dialógusában ír Atlantisz hatalmas és gazdag királyságáról, amit az istenek elsüllyesztettek. A filozófus Atlantiszt Poszeidón isten és a halandó Klétó szerelméből született Atlasz és utódjai birodalmaként írja le, területe nagyobb volt, mint Kis-Ázsia és Líbia együttvéve. Nemcsak a görögöknél, hanem más kultúrák mondavilágában is találhatunk a tengerbe süllyedt birodalomról szóló történetet: az egyiptomi verziót A hajótörött legendája című, papirusztekercsen ránk maradt monda, az indiait a Mahábhárata című eposz őrzi. Platón dialógusait az indiai és egyiptomi történettel együtt a tudósok mindeddig mesének tartották, amivel csupán szépirodalmi értelemben érdemes foglalkozni.

 

P. G. / catholic.org

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Régészet
  • Itt a bizonyíték: hogyan festett a neandervölgyi ember?
  • Történelem előtti medvéket találtak
  • Ezt itták az ókori sumérok
  • Hoppá: a legfontosabb felfedezés a Holt-tengeri tekercsek után
  • Szándékos rongálás miatt hull darabokra a Colosseum?
  • Rendkívüli felfedezés Olaszországban
  • Többezer éves szatír nyomaira bukkantak
  • Űrlények a Sixtusi-kápolnában
  • Római város romjaira bukkantak Erdélyben
  • Megnyitják a szfinxek útját

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.