Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Tudomány
2012-01-28 10:58:00

Vadászat a vörös okkerre

Itt a bizonyíték: hogyan festett a neandervölgyi ember?

A neandervölgyi ember negyedmillió évvel ezelőtt már használta a vörös okkert, sok tízezer évvel korábban, mint eddig feltételezték - derítették ki a Leideni Egyetem kutatói.

A neandervölgyi embertől származó legkorábbi leletek a pleisztocén korban, 600 ezer és 350 ezer évvel ezelőtti időszakban jelentek meg. A Homo neanderthalensis Európában, valamint Közép- és Nyugat-Ázsia némely vidékén élt, s körülbelül harmincezer évvel ezelőtt ismeretlen okok miatt tűnt el a Föld színéről - olvasható a PhysOrg tudományos hírportálon.

A Leideni Egyetem kutatói Maastricht környékén találtak olyan kovakő- és csonttöredékeket, amelyeken a vörös okker nyomait fedezték fel. Az okker vasoxid-tartalmú agyagföld, az ásványi eredetű festékanyagot ősidők óta használják. A tudósok ugyan nem tudták megállapítani, hogy a festékkel színezett töredékek eredetileg mi célt szolgáltak, de a kutatócsoport gyakorlatilag biztos abban, hogy nem valamilyen "természetes" elszíneződésről van szó, vörös okker ugyanis nem található a környéken, hanem több tucat kilométerről kellett a festékanyagot a helyszínre szállítani. Lehet, hogy művészi ábrázolásokat készítettek segítségével, de lehet, hogy testfestésre szolgált.

A töredékek korát 200-250 ezer évesre becsülik, az eddigi legkorábbi, a neandervölgyi ember festékhasználatára utaló tárgyak a 60 ezer és 40 ezer évvel ezelőtti időszakból származnak.
"A neandervölgyi ember ugyanakkor kezdte használni a vörös okkert, amikor a Homo sapiens populációja Afrikában" - hangsúlyozta Wil Roebroeks, a Leideni Egyetem régészprofesszora.

MTI


 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.