Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Tudomány
2011-09-06 12:30:00

Megtalálták Keresztelő János matadványait?

Lázban ég Európa a próféta miatt

Bár nem állítható teljes bizonyossággal, hogy Keresztelő Szent János földi maradványait találták meg, a régészek állítják: minden eddiginél fontosabb a felfedezés.

Bolgár régészek fedezték fel azt a kőládát, amely a feltételezések szerint Keresztelő Szent János földi maradványait rejti magában. A történelmi és vallási jelentőségű tárgyat Bulgáriában, Szent Iván szigetén (Szozopol közelében), a Szent György monostorban fedezték fel a kutatók. A régészek elmondták: bár nem állítható 100 százalékosan, hogy legnagyobb próféta csontjait találták meg, egy dolgot mindenképpen tisztázni kell. Ez az első alkalom a régészet történetében, amikor Szent János földi maradványaira utaló feliratot is találtak a ládán. Kazimir Popkonstantinov régészeti professzor elmondta: a lelet eredetisége nem hagy kétséget maga után, nincs semmilyen spekuláció.


Akadnak kételkedők is

Az emberi maradványokat – koponya-, állkapocs-,kézcsont- darabokat és egy fogat– egy márványból faragott ládában találták meg. A ládán egy görög nyelvő felirat, jobban mondva egy dátum – június 24 – található, amely Szent János születésének feltételezett időpontja. Az egyedi régészeti leletet úgynevezett radiokarbonos vizsgálatnak vetik alá, amely a csontot korát hivatott megállapítani. Persze akadnak kételkedők is, akik szerint semmi keresnivalója nincs a maradványoknak egy bolgár monostorban. Bozsidar Dimitrov, a bolgár Nemzeti Történeti Múzeum igazgatója azonban úgy véli, hogy a márvány ládát egy konstantinápolyi keresztény templom adományozhatta a Szent Iván szigetén található V. században épült monostornak.


A próféta földi maradványai kerültek elő? Fotó innen

A Vatikán is szkeptikus a dologgal kapcsolatban. Mindaddig ódzkodnak a nyilatkozatokkal, ameddig bizonyosságot nem nyer a csontok eredetisége. Fabrizio Biscotti, a vatikáni régészeti pontifikátusi bizottság vezetője elmondta: Keresztelő Szent János földi maradványai nem egy helyen vannak, a világ számos pontjára került belőlük, így tudományos bizonyítás is kell annak érdekében, hogy hivatalosan is elismnerjék: valóban Szent János csontjait rejtette a márvány ereklyetartó.

Tsonya Drazheva professzor, – aki szintén tagja a régészeti csapatnak –, azonban másképp látja a dolgot. Szerinte a felfedezés óriási jelentőségű, nemcsak bolgár hanem európai szempontból is. Szent Iván szigete menedéket jelentett a keresztényeknek, amikor menekültek a rómaiak elől. Az ő örökségük pedig szervesen kapcsolódik az egész keresztény történelemhez.

Keresztelő Szent János anyai ágon Jézus rokona volt (Lukács evangéliuma). Önmegtartóztató életet élt, a pusztában élt. A Messiás eljövetelét hirdette, az embereket megtérésre szólította fel, ő keresztelte meg Jézust. Szent Jánosnak azért kellett meghalnia, mert élesen bírálta Heródest, aki házasságtörő volt és vérfertőző kapcsolatot folytatott Heródiással. Bár az uralkodó tisztelte Keresztelő Szent Jánost, félt is tőle, mert az emberek hallgattak a prófétára és attól rettegett, hogy felkelést szít. Heródiás fejeztette le. A tanítványai Szamáriában helyezték örök nyugalomra.

 

– mi (forrás: Biblical Archeology)

A nyitókép innen

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Régészet
  • Itt a bizonyíték: hogyan festett a neandervölgyi ember?
  • Történelem előtti medvéket találtak
  • Ezt itták az ókori sumérok
  • Hoppá: a legfontosabb felfedezés a Holt-tengeri tekercsek után
  • Szándékos rongálás miatt hull darabokra a Colosseum?
  • Rendkívüli felfedezés Olaszországban
  • Többezer éves szatír nyomaira bukkantak
  • Űrlények a Sixtusi-kápolnában
  • Római város romjaira bukkantak Erdélyben
  • Megnyitják a szfinxek útját

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.