Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Tudomány
2011-10-03 14:45:00

Felsőbbrendű fogyasztók

Kannibál törzset fedeztek fel Mexikóban

Már régóta beszélték, s most bebizonyosodott: egy ősi, elszeparált észak-mexikói törzs kannibalizmusra vetemedett a jobb termés érdekében.

A Xiximes törzs tagjai hitték, hogy ha élelemként áldozzák fel ellenségeiket, úgy jobb lesz a termés. A régészek három tucat csont elemzése után rájöttek, hogy a törzs tagjai valóban űzték a kannibalizmus szokását. Több ősi kultúrában is megtalálható a kannibalizmus és az a hiedelem, hogy ha elfogyasztják az ellenséget, úgy azoknak a testi ereje és lelke megerősíti az őt legyőző embereket. A jezsuita misszionáriusok korabeli feljegyzéseket készítettek a Xiximes törzs tagjairól, de egészen mostanáig nem nyert bizonyosságot állításuk.


A férfiak csontja kelendőbb volt

Jose Luis Ponzo régészeti vezető elmondása szerint az újonnan megtalált csontok bizonyítják, hogy a kannibalizmus döntő szempont volt a törzs identitásában, világnézetében. A jelenlegi Durango államban levő hegyek egykoron  több mint 5000 Xixime embernek és más őshonos törzsnek szolgáltak otthonául.


A csontokat ereklyeként őrizték. Fotó innen

A Xiximes és hasonlóan gondolkodó Acaxées törzs rituáléi, szokásai, kannibalizmusa azt bizonyítja, hogy ezek az emberek felsőbbrendűnek gondolták magukat. A most előkerült csontokat vélhetően azért tartották meg, mert ereklyeként gondoltak ellenségeikre. A két törzs más ősi csoportok tagjait ejtette foglyul és áldozta fel. A csontokból az is kiderült, hogy főként férfiakat ejtettek foglyul.

Néhány történész nem vette komolyan a jezsuita misszionáriusok feljegyzéseit, azonban most kiderült, hogy a valóságot vetették papírra. A Cueva del Maguey-ben, egy barlang belsejében a 15. században épített falucskában nyáron talált csontok minden kétséget kizáróan kannibalizmusról tesznek tanúbizonyságot. A vizsgálatok mostanra kimutatták, hogy a csontok 80 százalékát késsel vágták és meg is főzték.  A maradványok évszázadokon keresztül érintetlenek maradtak, egészen mostanáig. A régészek a tengerszint alatt 2600 méterrel találtak rá a különös helyre.


Nem hittek a misszionáriusoknak

Idén nyáron, a Mexikóban rendezett 14. Régészeti Konferencián is szó esett a Xiximes törzs szokásairól, így kiderült az is, hogy a kukorica ültetési- és vetési ciklusa szorosan összefonódott a kannibalizmussal. Minden betakarítás előtt a Xiximes harcosok levadászták ellenségeiket, mert hitték, hogy ezáltal bőséges termésben lesz részük és ők maguk is megerősödnek.

A jezsuita misszionáriusok részletesen leírták a kannibál rituálét, amelyet sokáig túlzásnak tartottak a kutatók. Az étkezés befejezése után a csontokat megtartották, kincsként, ereklyeként bántak velük. Az új ciklusban a csontokat a fákra kötözték, így kérve a természet erőit, hogy adjanak újra bőséges termést. A misszionáriusok szerint a Xiximes törzs volt az Új Világ legkegyetlenebb barbár népe.
 

– mi (forrás: nationalgeographic.com)

A nyitókép innen.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Régészet
  • Itt a bizonyíték: hogyan festett a neandervölgyi ember?
  • Történelem előtti medvéket találtak
  • Ezt itták az ókori sumérok
  • Hoppá: a legfontosabb felfedezés a Holt-tengeri tekercsek után
  • Szándékos rongálás miatt hull darabokra a Colosseum?
  • Rendkívüli felfedezés Olaszországban
  • Többezer éves szatír nyomaira bukkantak
  • Űrlények a Sixtusi-kápolnában
  • Római város romjaira bukkantak Erdélyben
  • Megnyitják a szfinxek útját

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.