Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Tudomány
2011-08-23 17:00:00

Fogytán a molekuláris gáz az Univerzumban

Egyre kevesebb csillag születik

Egy ausztrál kutatókból álló csapat nemrégiben jelentette be, hogy megoldották az Univerzum egyik legnagyobb rejtélyét.

Robert Braun, az ausztrál állami CSIRO intézet vezető kutatója az abc.au.net-nek adott interjújában elmondta: egyre kevesebb csillag születik az univerzumban és a legújabb, általuk végzett kutatás szerint a sokat emlegetett sötét energiának van köze ehhez. A tudós állítása szerint amikor a világűr még viszonylag fiatal volt, sok égitest jött létre, de a folyamat bizonyos tényezőknek köszönhetően – elfáradt.


Lassuló folyamat

A vezető tudós szerint azért jön létre keveseb csillag, mert az égitestek kialakulásáért felelős molekuláris gáz megfogyatkozott az évek során, a tudóscsapat szerint 8 milliárd éve lassult le a folyamat.


Mindent felemészt a sötét energia? Fotó innen

A szakértők a Földtől ötmilliárd fényévnyi távolságra lévő galaxisok fénysűrűségét hasonlították össze a közeli univerzummal, hogy megfigyeljék, mennyi gázt tartalmaznak és milyen sebességgel alakulnak ki bennük új csillagok. A vizsgálatból kiderült, hogy a galaxisokban tízszer kevesebb gáz áll rendelkezésre a csillagok alakulásához.

A nyolc milliárd éve bekövetkezett változások az univerzum domináns erőire is nagy hatással voltak. Megváltozott a sötét energia vonzási ereje, ez pedig az univerzum kiterjedéséhez vezetett. Braun kifejtette: míg a nehézségi energia vonzza a tárgyakat, a sötét energia taszítóan hat. A galaxis ezáltal kevesebb gázt képes vonzani, ami a csillagok kialakulásának lassulásához vezet. A változás folyamata nagyon lassan játszódik le, megközelítőleg egymilliárd év alatt észlelhető.

 

– mi (forrás: abc.net.au, MTI)

A nyitókép innen

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.