Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Tudomány
2011-07-05 16:00:00

Big Crunch, avagy egy lehetséges világvége forgatókönyv

Felfalja a sötét energia az univerzumot?

Milyen szerepet játszik a sötét energia az univerzum hanyatlásában? Ez talán a legrejtélyesebb dolog a kozmoszban, jelenleg az észlelt univerzum 73 százalékát teszi ki.

A sötét energia, vagy más néven sötét anyag egyre terjeszkedik és tudósok szerint bekebelezheti az egész univerzumot.

Mi is az a sötét energia?

Dr. Dave Goldberg asztrofizikus professzor szerint a világegyetem folyamatosan tágul, ennek következtében pedig a sötét energia is vele együtt mozog. Az univerzumben rengeteg üres hely van, amit idővel a sötét energia fog elfoglalni. Ez annyit tesz, hogy a világegyetem még nagyobb részén, a mostani 73 százaléknál nagyobb helyen lesz jelen a sötét energia. Az egyszerű magyarázat szerint ez maga a tér–idő, ezért kitágul akkor, amikor az univerzum is terebélyesedik.

A fizikus szerint éppen ezért a sötét anyag állandó sűrűséggel lesz jelen a kozmoszban. A fentieket alapul véve, kis csúsztatással ugyan, de a világűr létezésének ára a sötét energia, vagyis adott mennyiségű univerzum adott mennyiségű sötét energiával rendelkezik. Ezt ugyan még nem sikerült bizonyítani, mindössze feltételezik az asztrofizikusok, de Goldberg szerint rnagyon sok mindent nem tudunk még az univerzumról.


Csak találgatni lehet az Univerzum működését
Fotó: nasa.gov

A kozmológusok szerint a sötét energia sűrűsége és nyomása egyenes arányban áll egymással. Amennyiben a sötét energia nyomása negatív, akkor az arány 1: mínusz 1–re változik az 1:1–ről. A legutóbbi arányt nevezik sötét energiának, amelynek általánosan elfogadott értéke a –1.

Felvetődik tehát a kérdés: a –1-es érték fennmaradhat-e az univerzum létezésének végéig? Ezt pillanatnyilag a tudósok nem tudják megmondani. Az egyik legnépszerűbb asztrofizikus–forgatókönyv szerint amennyiben a sötét energia sűrűsége idővel csökken, akkor lasssítja a terjeszkedési ütemet. Ha az arány –1:3–ra változna, akkor a bővülés teljes mértékben megszűnne és bekövetkezne a Big Crunch. A Big Crunch a Big Bang teória fordítottja. Akkor következhet be, ha drasztikusan lecsökkenne a sötét energia sűrűsége.

A kozmológia szerint a sötét energia egy energiaforma, mely az egész univerzumban jelen van, valamint negatív nyomást fejt ki. Az általános relativitáselmélet szerint a negatív nyomás nagy távolságokon a gravitációs vonzást semlegesíti. A legáltalánosabban elfogadott elmélet szerint emiatt gyorsult fel a világegyetem tágulása.

A sötét energia kifejezés Michael Turner kozmológustól származik. Az 1990-es évek végén az Ia típusú szupernóvák megfigyeléséből arra következtettek, hogy a világegyetem tágulása gyorsul. Az elmúlt pár évben ezeket a megfigyeléseket különböző források is megerősítették: a mikrohullámú kozmikus háttérsugárzás, a gravitációs lencsék, a világegyetem kora, az ősrobbanás során fellépő nukleoszintézis (atommagkialakulás), a világegyetem nagy skálájú szerkezete, a Hubble-állandó mérései, valamint a szupernóvák pontosított mérései. Az Ia típusú szupernóvák szolgáltatják a legközvetlenebb bizonyítékot a sötét energiára. (forrás: Wikipédia)

 

–mi, io9.com–

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.