Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Mai morzsa
2011-05-08 14:15:00

Vigyázat, átok van a kapzsiságon és mohóságon!

Még csak rövid utat tett meg Naamán, amikor Géhazi, Elizeusnak, az Isten emberének a szolgája ezt gondolta: Lám, az én uram kímélte ezt az arámi Naamánt, és nem fogadta el tőle, amit hozott. Az élő ÚRra mondom, hogy én majd utánafutok, hogy kapjak tőle valamit! Utána is eredt Géhazi Naamánnak.

Amikor Naamán meglátta, hogy fut utána, leugrott a kocsijáról, elébe ment, és ezt kérdezte: Jól vagytok? Az így felelt: Jól. De uram ezt az üzenetet küldi: Éppen most érkezett hozzám két prófétatanítvány az Efraim hegyvidékéről. Adj nekik egy talentum ezüstöt és két rend ruhát. Naamán ezt mondta: Kérlek, fogadj el két talentumot! Így unszolta őt. Majd bekötött két talentum ezüstöt két zacskóba, és két rend ruhával együtt odaadta két szolgájának, azok vitték Géhazi előtt.

Amikor a dombhoz érkeztek, kivette a kezükből, és elhelyezte egy házban. Az embereket pedig elküldte, és azok elmentek. Azután bement, és ura elé állt. Elizeus ezt kérdezte: Honnan jössz, Géhazi? Ő így felelt: Nem járt a te szolgád sehol sem. De ő ezt mondta neki: Nem igaz! Az én szívem ott járt, amikor az az ember leszállt a kocsiról, és eléd ment. Hát annak az ideje van most, hogy ezüstöt szerezz, és ruhákat, olajfákat és szőlőket, juhokat és marhákat, szolgákat és szolgálókat végy? Ragadjon rád és ivadékodra Naamán bélpoklossága örökre!

És az olyan poklosan ment ki előle, mint a hó."

(2Királyok 5,19b-27)


Az Isten emberének szolgája, Géházi sok mindent látott és hallott. Valóságos csodákat élt át. Halott gyermek feltámadását látta, tudott az olaj megsokasításáról, és egyértelműen ott volt a Naamán gyógyulásánál. Mégis, érdekes módon, ott a csodák között átok alá kerül. Istennel nem lehet játszani. Az idegen nemzetiségű és messziről jött Naamán meggyógyul, míg az Isten népe közül való Géházi beteggé és átkozottá válik. Ez a lesújtó igazsága ennek az igének.

Ha a teljes történetet figyelembe vesszük, láthatjuk, hogy Elizeus azzal a céllal segít Naaámán gyógyulásában, hogy egyértelművé váljon az igaz Isten munkája. A gyógyulás után világosan megvallja Naamán: "Most már tudom, hogy nincs máshol Isten az egész földön, csak Izraelben". A hála és dicsőség nem az emberé, hanem az Istené.

Azért van ma annyi földhöz kötött, testi keresztény, mert a szív nincs betelve Krisztussal. Olyan könnyen sok minden elvonja figyelmünket az igaz Istenről és az ő munkájáról. Az ő munkáját kell ma végezni, különösen az utolsó időkben. Nem a földi javak gyűjtésének az ideje van, hanem a mennyei kincsek gyarapításának. Igazából csak az tud az odafelvalókkal törődni, aki Krisztussal együtt új életre támadt fel. Krisztus él bennünk. A Szentlélek, aki Krisztust dicsőíti, betöltötte a szívünket, és mi telve vagyunk vele. Ilyen az áldott élet, tapasztalja Isten csodálatos munkáját az életében.

Akinek a szíve üres, és csak a vallásosság értelmetlen formáit hajhássza, az könnyen beleesik a kapzsiság hálójába. A szokások emberének Isten csak a templomban kell. Az a keserű tapasztalat, hogy nagyon sokan csak az imaházakban, templomokban beszélnek Istenről és Jézusról. A hétköznapokban boldogul mindenki, ahogy tud. Azt a mondást használják sokan: „ember, segíts magadon, és Isten is segít". Mint Géházi, ugyanúgy a mai „keresztény" is szemrebbenés nélkül kész hazudni, mást becsapni, csak hogy ő boldoguljon. Még a templomokban is, az Isten emberei előtt is, hazudnak (lásd Anániás és Szafira).

Csodálkozunk, hogy meddőség van gyülekezeteinkben? Nem vesszük észre, hogy egyre több betegség pusztít? Hol van Izrael Istene, és hol vannak az ő prófétái? A rejtett és titkos bűnök átkot vonnak maguk után. Felvállalod a harcot a bűn ellen, és akarod az áldást, vagy megmaradsz a langyos lelkiállapotban, várva a teljes pusztulást? Aki igazából szabad, az küzd az igazságért. Légy ilyen harcos!

 

forrás: www.ps.hu



 


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.