Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Mai morzsa
2011-12-29 10:00:00

Uralom a nyelv felett

Ugyanígy a nyelv is milyen kicsi testrész, mégis nagy dolgokkal kérkedik. Íme, egy parányi tűz milyen nagy erdőt felgyújthat: a nyelv is tűz, a gonoszság egész világa. Olyan a nyelv tagjaink között, hogy egész testünket beszennyezi, és lángba borítja egész életünket, miközben maga is lángba borul a gyehenna tüzétől. Ezzel áldjuk az Urat és Atyát, és ezzel átkozzuk az Isten hasonlatosságára teremtett embereket: ugyanabból a szájból jön ki az áldás és az átok. (Jak 3, 5-10. részlet)

Ugyanabból a szájból jöhet ki az áldás és az átok. Fotó: innen

Mennyi kárt okozhatunk szavainkkal! Egyszer nagyon összekaptam a férjemmel, szinte lángoltam az indulattól. De Isten megállított. A fenti bibliai versben olvastam, hogy semmiképpen sem szabad meggondolatlanul mindent kimondani.

Ki tudja, mennyit ártottam volna, ha mindent kimondtam volna, Jakab szavait figyelmen kívül hagyva. Jakab azt mondta: nyelvünk „fékezhetetlenül gonosz, telve halálos méreggel". De nyelvünkkel gyógyíthatunk, bátoríthatunk is. Szavunk lehet áldás vagy átok, építhet vagy megalázhat másokat, Istent dicsérheti, vagy elégedetlenséget terjeszthet.

A Példabeszédekben ezt „Életnek forrása az igaz ember szája, de a bűnösök szája erőszakot rejteget.” (Péld 10,11) Az igazak – akik jó kapcsolatban vannak Istennel – kérik Istent, hogy segítsen nekik megtalálni a helyes utat. Ha a Szentlélek vezetésének engedünk, az önuralom és a Lélek gyümölcse növekedni fog bennünk. Akkor szavaink, amelyeket a Szentlélek iránymutatása szerint mondunk, valóban segíteni fognak azoknak, akik hallják.

 

Fogadd kedvesen számnak mondásait, Uram! Ámen. (Zsolt 19,14)

Ha engedjük, hogy Isten irányítsa beszédünket, szavainkkal nem bántani, hanem gyógyítani fogunk.

 

Colette Williams (Dél-Ausztrália, Ausztrália)

Forrás: Csendes Percek

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.