Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Mai morzsa
2011-12-25 10:15:00

Tudunk- e viszonzatlanul szeretni?

„Szétoszthatom mindenemet a nélkülözők közt, odaadhatom a testemet is égő áldozatul,ha szeretet nincs bennem, mit sem használ nekem.” (Szent Pál Korintusiaknak írt 1. levele 13 részlet)

A nehézségek sokszor szorongást szülnek, de ilyenkor is van kiút   Fotó: innen

Az önzetlen szeretet azt jelenti, hogy csupán az együttérzés késztet szeretetre. Nem az, hogy úgy érzed, szeretned kell. Nem az, hogy felelősnek érzed magad a másikért, vagy mert arra gondolsz, valamiféle viszonzást várhatsz az illetőtől a jövőben. Az önzetlen szeretet egészen egyszerűen a másik ember iránt érzett szeretet.

Jézus azt mondja, mások megajándékozása akkor a legértékesebb, ha csendben és önzetlenül tesszük. Drága, Sam, ha egy kicsit korábban jössz a világra, még ismerhetted volna Sharont, a nővéremet, a nagynénédet. Bárcsak ismerted volna! Nagyszerű tanító volt, ugyanabból az anyagból gyúrták, mint a történelem legnagyobb tanítómestereit.

Amikor Sharon még a betegsége előtt elhatározta, hogy eladja a teljes állású munkaközvetítő ügynökségét, egy ember megvette tőle, akivel utána is néhanapján találkoztak, együtt ebédeltek, és megbeszélték, hogy megy az üzlet. Nemsokkal azután, hogy ez az ember megvette a céget, a gazdasági helyzet rosszabbra fordult. Ez komoly csapást jelentett a munkaközvetítő irodára, miközben Sharon megmaradt cége, amely részidős munkaközvetítő ügynökség volt, virágzott. Mivel időnként továbbra is együtt ebédeltek, Sharon tudta, hogy milyen nehézségekkel küzd a férfi, akin mindinkább elhatalmasodott a szorongás.

Egy napon, ebéd közben annyira kétségbe volt esve, hogy már semmilyen kiutat nem látott. Azt mondta, csupán erőt kell gyűjtenie a végső lépéshez... Amikor menni készültek, Sharon elővette a részidős munkaközvető ügynökség irodájának kulcsait. Odacsúsztatta az asztalon a férfi elé.

– A magáé – mondta neki.
A családban soha senki nem szerzett róla tudomást.
– Megmentette a házasságomat – mondta az ember, amikor Sharon halála után elmesélte nekünk a történetet. – Megmentette az életemet.

Add Uram, hogy mi is tudjunk önzetlenül cselekedni, minden érdektől mentesen. Add, kérlek, hogy a Te akaratod szerint éljünk, minden nap azzal a bizalommal ébredjünk, hogy szívünk a te kezedben van a legjobb helyen. Ámen.

 

Daniel Gottlieb: Drága Sam!
(Egy nagypapa levelei unokájához szeretetről, veszteségről és az élet ajándékairól) című regénye nyomán.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.