Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Mai morzsa
2012-01-07 10:00:00

Növekedjünk jóságban!

„Mindazt, amit akartok, hogy megtegyenek nektek az emberek, ti is tegyétek meg nekik! Ez ugyanis a Törvény és a próféták tanítása. A szűk kapun menjetek be, mert széles a kapu és tágas az út, amely a romlásba visz, és sokan mennek be rajta. De milyen szűk a kapu és keskeny az út, amely az életre visz, és kevesen vannak, akik megtalálják!” (Mt 7, 12-14 )


„Amit akartok, hogy megtegyenek nektek az emberek, ti is tegyétek meg nekik!” – mondja Jézus a hegyi beszédben. Ez az evangéliumi aranyszabály arra ösztönöz minket, hogy megnyíljunk a jó felé, és bátran vállaljuk annak kezdeményezését. A szabályban nem csupán egy önmagának ártani nem akaró természetes emberi bölcsesség rejlik, hanem egy olyan magasabb erkölcsi értékrend, amely azokban a helyzetekben is felvállalja a jócselekedeteket, amikor az nem volna kötelező. Az arányszabály gyakorlása lehetőséget ad nekem és a másik embernek, hogy a jóságban növekedjünk. A lelki fejlődésnek az a lépcsőfoka ez, ahonnan már csak egyetlen lépést kell tennünk, hogy még az ellenségeinkkel is jót tegyünk.

Életem Ura és Uralkodója, ne engedd hozzám a jóravaló restség, könnyelműség, pénzvágy és megszólás szellemét!
Ajándékozd inkább szolgádnak a józanság, alázatosság, állhatatosság és szeretet lelkét! Igen, Uram, Királyom! Add meg, hogy megismerjem bűneimet, és meg ne ítéljem felebarátomat, mert áldott vagy örökkön-örökké. Ámen.

Szent Efrém

 

Horváth István Sándor nyomán

Forrás: Napi Evangélium

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.