Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Mai morzsa
2011-10-10 06:00:00

„Mindenütt szorongatnak minket, de nem szorítanak be, kétségeskedünk, de nem esünk kétségbe; üldözöttek vagyunk, de nem elhagyottak, letipornak, de el nem veszünk." 2Kor.4,8-9.

Megbirkózni a mindennapi nehézségekkel


Nyomás alatt derül ki, hogy mi van benned. fotó: innen
 

Hogyan küzdesz meg a nyomással a mindennapi életben; a követelményekkel és nehézségekkel, amelyekkel szembe kell nézned a hétköznapokban? Egy mondás szerint: „Az élet nem lenne olyan rossz, ha az emberek nem tennék azzá.” Ebből következik egy másik állítás: „A munka nem lenne olyan rossz, ha nem járna akkora nyomással.”
Egy jó példa erre Nyíregyházi Ervinnek, a magyar származású zongoristának a története. Két éves korában Ervin hallás után játszott el dallamokat a kis játék zongoráján. Három évesen bebizonyította abszolút hallását, és négy évesen már saját zeneművet komponált. 12 évesen a Berlini Szimfonikusokkal játszott, 15 évesen szerepelt a norvég király és királynő előtt, 17 évesen pedig New York-ban a történelmi Carnegie Hall-ban játszott. Néhány vezető zenei szakértő már akkor kezdte Mozarthoz hasonlítani. Aztán, a húszas évei elején Ervin rejtélyes módon eltűnt a szemünk elől, mintha a föld nyelte volna el. Évekig senki sem tudta, mi lett az egykori csodálatos zenei tehetséggel.
Ha utána nézel a világ legnagyobb zongoristái listájának, nem fogod megtalálni rajta Nyíregyházi Ervin nevét. Sok befutott zongorista sem hallott róla soha. 75 évesen tűnt fel újra a kaliforniai San Francisco-ban; nyomorgott,  egy olcsó szállodában lakott, és ingyenes koncertet adott egy kis, félreeső templom épületben.
Ervin bevallotta, hogy 700 mikrofilmen megőrzött műve van, de ezek közül egyet sem adott ki. 75
évesen végül leült egy zongorához, és hozzákezdett zeneművei felvételéhez az utókor számára – és gyakran játszott először olyan darabokat, amelyeket 55 évvel korábban írt.
Mi történt Ervinnel? – kérdezi az ember. Egyszerűen nem tudta kezelni a mindennapi élet
kihívásait. A házasság és a rokonság; a zenei világ okozta érzelmi feszültséget; a siker és a hírnév súlyát. Ezek összességükben okozták azt a pszichés és érzelmi összeomlását, ezek miatt vonult vissza a nyilvánosságtól.
A Bibliában Pál apostol használ egy görög szót: THILPIS, ami azt jelenti: „fizikai és érzelmi stressz alatti nyomás.” Ez egy olyan kifejezés, amelyet annak leírására használtak, hogy kisajtolják a szőlő levét.
A nagyszerű zongorista, Ervin, azt hitte, hogy egyedül kell megbirkóznia a nehézségekkel. Krisztus tanítványainak más volt a szemléletük. Pál apostol azt írja: „De nem csak ezzel dicsekszünk, hanem a megpróbáltatásokkal is, mivel tudjuk, hogy a megpróbáltatás munkálja ki az állhatatosságot, az állhatatosság a kipróbáltságot, a kipróbáltság a reménységet; a reménység pedig nem szégyenít meg, mert szívünkbe áradt az Isten szeretete a nekünk adatott Szentlélek által.” (Róm. 5,3-5).
Sokkal több ember, vállalat és nemes ügy megy tönkre a türelem hiánya miatt, mint a szakértelem, a tudás vagy a befektetett energia hiánya miatt. Amikor elveszítjük a türelmünket, elveszítjük Istenbe, önmagunkba és másokba vetett hitünket. A türelmetlenség kedvünket szegi, az embereket vagy megfontolatlan cselekedetekre készteti, vagy tompa fásultságba taszítja.
A Biblia megadja számunkra választ: „Vesd az ÚRra terhedet, és ő gondot visel rád! Nem engedi
sohasem, hogy ingadozzon az igaz.” (Zsolt.55,23.)


Forrás: Robert D. Foster /Monday Manna - KEVE


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.