Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Mai morzsa
2011-08-12 10:24:00

„…hanem elvetjük a szégyenletes titkos bűnöket; nem járunk ravaszságban, nem is hamisítjuk meg az Isten igéjét, hanem az igazság nyílt hirdetésével ajánljuk magunkat.” (2Kor 4,2)

Láthatatlan hitű vagyok?


fotó: innen

Jézus hajóra szállva átkelt, és elment a maga városába.
És íme, vittek hozzá egy bénát, aki ágyban feküdt. Amikor Jézus látta hitüket, így szólt a bénához: "Bízzál, fiam, megbocsáttattak bűneid."
Ekkor néhány írástudó így szólt magában: "Ez Istent káromolja."
Jézus pedig, mivel ismerte gondolataikat, ezt mondta: "Miért gondoltok gonoszt szívetekben?
Ugyan mi könnyebb, ezt mondani: Megbocsáttattak bűneid! - vagy ezt mondani: Kelj fel, és járj!?
Hogy pedig megtudjátok, hogy van hatalma az Emberfiának megbocsátani a bűnöket a földön: Kelj fel - így szólt ekkor a bénához -, vedd az ágyadat, és menj haza!"
Az pedig felkelt, és hazament.
Amikor a sokaság ezt meglátta, félelem fogta el őket; és dicsőítették az Istent, aki ilyen hatalmat adott az embereknek. Máté evangéliuma 9,1-8.


Látva azok hitét: Jézus látja a hitem, mikor imádkozom? Nemcsak Isten láthatatlan nekünk. Túl sok az Istennek is láthatatlan imádkozó. Abban látja hitem, ahogy hozom, nem abban, milyen hosszan imádkozom.
A farizeus úgy imádkozik, hogy lássák az emberek. Így Isten észre sem veszi. Itt más a helyzet. Bízzál fiam! – ezek bíznak, bízzál te is. Hadd lássam a te hited is!
Látva gondolataikat Jézus azt látja, amit tőle takarnak el. Magukban mondják, nem nyíltan. Nem a rosszat, hanem amit egyébként igeileg helyesen tudnak. Akkor miért gonosz ezt gondolni szívükben? Azért, mert nem tárják nyíltan Jézus elé: mi botránkoztatja őket.
Mi könnyebb? Káromol, aki bénát járásra bír? Hogy megtudják, szól Jézus: vedd és vidd haza ágyad. Úgy vélitek, nagyobb csoda a testi gyógyulás? A „mi könnyebb" helyett azt kellene kérdeni: „mit szabad nekem"? Ha én gyógyíthatok, akkor bűnt nem bocsáthatok?
Ha a különben helyes igeismeret nem helyes értéssel párosul: eltévesztheti az arányokat és tiltásvallást farag a kegyelemből. Nem Lélek, hanem betű szerint ítél.
Hinni, nem botránkozni!

Ajánlott igeszakasz: Ef 5,1–20

forrás: Fénysugarak, CE-Union

 


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.