Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Mai morzsa
2011-07-23 11:29:00

„Ellenben a ti beszédetekben az igen legyen igen, a nem pedig nem, ami pedig túlmegy ezen, az a gonosztól van.” Mt.5,37.

Hitelesség

"Én pedig azt mondom nektek, hogy egyáltalán ne esküdjetek: se az égre, mert az az Isten királyi széke, se a földre, mert az lábainak zsámolya, se Jeruzsálemre, mert az a nagy Király városa; de ne esküdj saját fejedre sem, hiszen egyetlen hajad szálát sem tudod fehérré vagy feketévé tenni. Ellenben a ti beszédetekben az igen legyen igen, a nem pedig nem, ami pedig túlmegy ezen, az a gonosztól van." Máté 5,34-37.
 
fotó: innen

Ezt a részt akkor értjük meg igazán, ha beleolvasunk a mózesi törvényekbe. Minden részletre kiterjedően szabályozott, hogy ki, mit, mikor, hogyan esküdhet, fogadhat meg Isten előtt. Jézus nem engedi, hogy a törvény betűi között két lényeges dolog elvesszen. Egyrészt mindenünk Isten kezében van. Semmink sincs, amit az esküben felajánlhatnánk, hiszen mi magunk is Istenéi vagyunk. Másrészt viszont a hitelesség tanúskodás Istenről. A hiteltelenség a jelenlegi világ nagy terhe. Az őszinteség az a tér, melyben Isten szabadon tud mozogni. Rengeteg helyzetben a magunkról kialakított kép miatt szaladunk bele hazugságba, hamis ígéretbe, teljesíthetetlen vállalásokba. Jézus nem véletlenül beszél arról először, hogy fogadjuk el határainkat, korlátainkat, jelen állapotunkat, és azután mondjunk bármit is. Van-e olyan területe az életednek, ahol rendszeresen belecsúszol a hamis ígéret, túlvállalás, hazugság csapdájába? Mi segítene abban, hogy könnyebben vállald önmagad? Kérd a Szabadítót!

Ajánlott igeszakasz: 2Móz 23,1–8

forrás: Fénysugarak - CE Union


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.