Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Mai morzsa
2011-07-29 11:11:00

Mit jelent a boldogság?

Bizony, javamra vált a nagy keserűség. (Ézsaiás 38:17)



Egy történettel szeretném Igénket hozzád közel vinni. 

Egy leány panaszkodott az édesapjának, hogy rosszul mennek a dolgai. Belefáradt a küszködésekbe. Nem tudta, hogyan menjen tovább az életében, mert kimerültnek érezte magát. Úgy tűnt számára, hogy valahányszor megold egy problémát, mindig újabb jelenik meg életében. Édesapja szakács volt. Kézen fogta őt és kivitte a konyhába. Fogott három fazekat és vizet melegített bennük. Amikor forrni kezdett a víz, az egyikbe sárgarépát, a másikba tojást és a harmadikba kávét rakott. Főzés közben egyetlen szót sem szólt, csupán mosolygott a leányára. A lány türelmetlenül várakozott, magában azt kérdezve, vajon mit akar tenni az édesapja. 20 perc elteltével apja leoltotta a tűzhelyet, majd egy tálba rakta a tojásokat, egy tányérba a sárgarépát és kitöltötte a kávét egy csészébe.
Ezután megkérdezte lányától:
- Kedvesem, mit látsz itt?
- Tojást, sárgarépát és kávét
- válaszolta.

Ekkor apja arra biztatta, hogy tapintsa meg a sárgarépát. A lány megtapintotta és érezte, hogy puha. Ezután az apa kérte, hogy hántsa le a tojás héját, és a lány érezte, hogy a tojás kemény. Majd arra kérte apja, hogy kóstolja meg a kávét. A lány nevetve kortyintott az illatos nedűből, majd megkérdezte:
- Mit jelentenek mindezek, apám?
Az édesapja elmagyarázta ekkor neki, hogy mind a három anyagot ugyanolyan körülmények közé helyezte: forró vízbe.
Csakhogy mindhárom különbözőképpen reagált erre:
A sárgarépa megpuhult és törékennyé vált. A tojások erősen megkeményedtek. Ellenben a kávé megváltoztatta a vizet.
- Mit gondolsz, te melyikhez hasonlítasz ezek közül? - kérdezte lányától az apa. – Amikor a mostoha körülmények kopognak ajtódon, te hogyan válaszolsz erre?
Egy látszólag kemény sárgarépa vagy-e, akit megérint a fájdalom és elveszíti keménységét? A tojáshoz hasonlítasz, mint ki képlékeny szívvel és folyékony szellemmel indul, azonban egy kegyetlen esemény után keménnyé és rugalmatlanná válik? Te kívül ugyanolyan maradsz, azonban belül megkeseredett a szíved? Vagy egy adagnyi kávé vagy, mely megváltoztatja a forró vizet, a neki fájdalmat okozó elemet?! Amikor a víz eljut a forráspontra, a kávé beleengedi legjobb aromáját és zamatát... Ne hagyd magad legyőzni! Emelkedj sorsod fölé és az élet fájó nehézségei csupán megfelelő alkalmat jelentsenek számodra ahhoz, hogy kiengedd nemes zamatodat!

A döntés a Te kezedben van!

Isten segítségével dönthetünk okosan és bölcsen!

forrás: Napi Ige és gondolat


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.