Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Mai morzsa
2011-03-23 09:44:00

Bizalom kérdése?

„...megértettük: oda hívott minket az Isten..." ApCsel.16,10.

Egy éjjel látomás jelent meg Pálnak: egy macedón férfi állt előtte, és ezekkel a szavakkal kérlelte őt: "Jöjj át Macedóniába, légy segítségünkre!" A látomás után nyomban igyekeztünk elmenni Macedóniába, mert megértettük: oda hívott minket az Isten, hogy hirdessük nekik az evangéliumot. Apostolok Cselekedetei 16,9-10.

 

Rúben és Gád fiainak igen sok jószága volt. Amikor látták, hogy Jazér és Gileád földje mennyire jószágtartásra való hely, akkor Gád és Rúben fiai odamentek Mózeshez és Eleázár paphoz, meg a közösség vezető embereihez, és ezt mondták: (...) az a föld, amelyet megvert az Úr Izráel közössége előtt, jószágtartásra való föld, szolgáidnak pedig van jószáguk.
4 Mózes 32,1-4.


Mózes feladatul kapta, hogy Isten népét bevezesse Kánaán földjére. A feladat elvégzéséhez az Úr mindig ad gyakorlati útmutatást is. Jót tesz az embernek, ahogy Isten bevonja a tervébe! Nem bárkát ad, hanem jelzi, hogy szükség lesz bárkára és elmondja, hogyan és mikorra kell azt megépíteni. 
Mózesről engedetlensége eldöntötte, hogy mégsem viheti be a népet az ígéret földjére; a föld felosztása, a nép elindítása azonban az Ő feladata maradt. Az Úr pedig azt is tudtára adta, hogy hogyan kellene ezt foganatosítani. Kánaán földjének gondosan behatárolt terültén a földek felosztását sorsvetéssel kellett volna kiosztani (4 Mózes 26, 52-56.).
Kellett volna, mert akadt egy „jobb" ötlet. Két törzs úgy gondolta, hogy megérkezett, amikor azt látta, hogy az előtte fekvő terület jószágtartásra alkalmas – ők pedig ezzel kívántak foglalkozni.
Elsőre teljesen logikus emberi megfontolás; nekem vannak bizonyos lehetőségeim, képességeim; látok egyféle körülményt, amiben szerintem ezek a képességek a lehető legtöbb hasznot fogják hajtani. Nincs is ezzel semmi baj, ha nem gondolom, hogy nekem ott a helyem, ahova Isten akar helyezni.
A kereszténység nem vallás, hanem Jézus Krisztus mindennapi követése, a Vele való élő kapcsolat! Amikor ezt elfelejtem, amikor azt gondolom, hogy az eddigi tapasztalataimból, Biblia- és Istenismeretemből simán összerakom a következő lépést, akkor előbb-utóbb hasra fogok esni az isteni igazságban. Jobb térdre esni az élő Isten előtt, mint orra bukni a saját hülyeségünktől.
Az ígéret földje nem ott van, ahol én megunom a vándorlást!
A következő lépés egyedül Jézussal tehető meg! Jó látni Pál apostolt (ApCsel.16.), amikor nem azt mérlegeli, hogy ő milyen hasznos egy helyen, mennyire szükség van ott rá, hanem elindul, amikor Jézus azt mondja neki, hogy menni kell.
Kiben bízom? A saját képességeimben és lehetőségeimben, vagy abban az Istenben, aki teremtett, fenntart és bölcsen igazgat mindeneket; aki életét adta értem?!


Zene:
Johnny Cash: Help me

 

 


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.