Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Mai morzsa
2011-03-09 08:40:00

A kiválasztás

"Istenhez imádkozva virrasztotta át az éjszakát." Lk. 6,12.

Történt azokban a napokban, hogy Jézus kiment a hegyre imádkozni, és Istenhez imádkozva virrasztotta át az éjszakát. Amikor megvirradt, odahívta tanítványait, és kiválasztott közülük tizenkettőt, akiket apostoloknak is nevezett. Lukács 6,12-13.

 

Két hónappal később Jézus elküldte őket Jeruzsálembe pályaválasztási tanácsadóba, hogy az egyes jelöltekről szakvéleményt is kapjon. Nem sokára megérkezett a válasz.

Tisztelt Rabbi!

Köszönjük, hogy bizalommal hozzánk küldted véleményezésre azt a tizenkettőt, akiket új közösségedben vezető helyre szánsz. Tíz napon keresztül tesztekkel és egyéb eljárásokkal alaposan felmértük képességeiket, megvizsgáltuk mindegyiküket. Pszichológusaink külön-külön elbeszélgettek mindegyikőjükkel. Közösséged minden tagja számára kartont nyitottunk, amelyet figyelmesen tanulmányozz át, hogy tudd, kitől mit várhatsz. Dióhéjban leírjuk észrevételeinket, amellyel a pszichológiai szolgálat minden tagja egyetért.

Általános vélemény: választottaidat – nevelés, képesség és iskolai végzettség szempontjából tanácsadó-szakembereink teljesen alkalmatlannak tartják a vezetőszerepre és azokra a feladatokra, amelyekkel meg akarod őket bízni. Választottaidnak fogalmuk sincs arról, hogy mit jelent a közösségi szellem, a közös munka és a felelősség. Teljesen ki fogsz ábrándulni belőlük, inkább keress más személyeket, akiknek több rátermettségük, képességük és tapasztalatuk van.
Az alábbiakban külön-külön jellemezzük jelöltjeidet:

Simon Péter: érzelmileg kiegyensúlyozatlan személy, hirtelen és hevesen cselekszik, dönt; nem tudja legyőzni természetét. Ingadozik, és gyakran nem tudja, mit mondott.

András, Simon testvére: teljesen alkalmatlan bármilyen vezető szerepre, mindig háttérbe húzódik és az utolsók között van. Indulatos.

Idősebb Jakab és János, testvérek, Zebedeus fiai: személyes és családi érdekeiket mindig a közösség érdekei fölé helyezik. A mennydörgés fiai, akik veszélyt jelentenek a közösség számára.

Fülöp: igen naiv, befolyásolható és nem találja fel magát

Bertalan: túlságosan bizalmatlan az emberekhez és ez valószínűleg érezteti majd veled és az új közösséggel is

Máté: az egykori vámos, hányattatott múltú ember (a munkaközvetítő nyilvántartásának feketelistáján szerepel)

Tamás: mértéktelen, hajlamos arra, hogy mindenben kételkedjen és mindent megkérdőjelezzen, ezzel aláássa a közösség erkölcsét és ráadásul visszavonul a közösségből, ha azt tapasztalja, hogy nem minden történik úgy, ahogy ő akarja.

Ifjabb Jakab és testvére Júdás, azaz Tádé: hajlamosak a depresszióra, nehéz volt felmérni viselkedésüket, képességeiket

Simon Zelóta: buzgó, csipkelődő, veszekedő, nem sokat ad a szép szóra, meggyőzésre, nincs sok érzéke a közvetítő szerephez, egyáltalán nem való a te közösségedbe

Egyetlen alkalmas személy, akinek kitűnő szellemi és intellektuális képességei, erkölcsi értékei vannak, aki ügyesen kommunikál az emberekkel, üzleti érzékkel bír, feltalálja magát minden helyzetben, tele van motivációval, ambícióval és felelősségtudattal, az Iskarióti Júdás.
A felmérések során a legtöbb pontot gyűjtötte össze, komoly reményeket fűzhetsz hozzá, a jobb kezed lehet. Mindannyiójuk közül csak őt tudjuk ajánlani.
Sok szerencsét kívánunk új, megfelelő emberek felkutatásában, valamint kezdeményezésedhez!

Tisztelettel:

A pályaválasztási tanácsadó

Jézus azonban nem választott más, új embereket, hanem ezeket a régieket (semmilyeneket) formálta újakká.


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.