Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Mai morzsa
2011-04-21 14:14:00

Csak a bűnt adtuk a megváltáshoz!

„...ismét alva találta őket.."Mt.26,43.

A Gecsemáné-kertben

Akkor elment velük Jézus egy helyre, amelyet Gecsemánénak hívtak, és így szólt tanítványaihoz: "Üljetek le itt, amíg elmegyek, és amott imádkozom."
Maga mellé vette Pétert és Zebedeus két fiát, azután szomorkodni és gyötrődni kezdett.
Akkor így szólt hozzájuk: "Szomorú az én lelkem mindhalálig: maradjatok itt, és virrasszatok velem!"
Egy kissé továbbment, arcra borult, és így imádkozott: "Atyám, ha lehetséges, távozzék el tőlem ez a pohár; mindazáltal ne úgy legyen, ahogyan én akarom, hanem amint te."
Amikor visszament a tanítványokhoz, alva találta őket, és így szólt Péterhez: "Ennyire nem tudtatok virrasztani velem egy órát sem?
Virrasszatok, és imádkozzatok, hogy kísértésbe ne essetek: a lélek ugyan kész, de a test erőtlen." Másodszor is elment, és így imádkozott: "Atyám, ha nem távozhat el tőlem ez a pohár, hanem ki kell innom, legyen meg a te akaratod." Amikor visszament, ismét alva találta őket, mert elnehezült a szemük. Otthagyta őket, újra elment, harmadszor is imádkozott ugyanazokkal a szavakkal.
Azután visszatért a tanítványokhoz, és így szólt hozzájuk: "Aludjatok tovább és pihenjetek! Íme, eljött az óra, és az Emberfia bűnösök kezébe adatik. Ébredjetek, menjünk! Íme, közel van az, aki engem elárul."
Máté evangéliuma 26, 36-46.

 

 

Ha valami foglalkoztatja az embert, nem kell kérni rá, magától is képes virrasztani, éjszakázni. Mi az, ami nem hagy aludni? Mi az, ami izgalomba hoz és felnyomja az adrenalin szintemet? Jézus háromszor költi fel tanítványait, miután többször kéri őket a virrasztásra és imádságra. Mennyire nincs a gyarló tanítvány összhangban a Megváltóval! Úgy tűnik, nem figyelnek oda Jézus szavaira, és fogalmuk sincs, miről beszél, amikor közelgő szenvedését és halálát jelzi. Mit bizonyít az, hogy a legkülönbeknek is elnehezül a szemük a megváltásunk kemény óráiban? Azt, hogy az ember nem tud semmit hozzátenni a váltsághoz, csak a bűnt. Mi lett volna, ha Péterék mégis imádkozva virrasztanak Jézus mellett? Valószínű, hogy pünkösd után társmegváltóként „el lettek volna szállva" maguktól. De nem így történt. és ezáltal kaphattak megváltást kegyelemből. Minden tökéletlenségük, hitetlenkedésük ellenére Jézus véghezvitte a megváltást. „Jézus, aki megváltott minket úgy, hogy mindent nélkülünk tett, most semmit sem akar tenni nélkülünk." (Augustinus)

 

Forrás:
Fénysugarak - Szász Zoltán


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.