Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Mai morzsa
2011-04-08 08:58:00

Mi a te hited alapja?

"Hát ti kinek mondotok engem?" Mk.8,29.

Jézus pedig elindult tanítványaival együtt Cézárea Filippi falvaiba. Útközben megkérdezte tanítványaitól: "Kinek mondanak engem az emberek?" Ők így feleltek: "Keresztelő Jánosnak, mások Illésnek, ismét mások pedig egynek a próféták közül." Jézus tovább kérdezte őket: "Hát ti kinek mondotok engem?" Péter így válaszolt neki: "Te vagy a Krisztus." Márk 8,27-29.

 
fotó: Kis Bálint

Tudnál válaszolni Jézusnak erre az egyszerű kérdésére, hogy valójában mit gondolsz róla? Kinek gondolod Őt? Milyen szerepet játszik az életedben? 
Mit vársz Tőle? Gondolod-e, hogy Ő vár tőled valamit?

Egyszer egy szószékről csapott belém a kérdés: mi a te hited alapja? Egészen megrázó volt, különösen, hogy a ravasz pap nem mondta ám meg a helyes választ. Tudott valamit... Például kérdezni.
Sokszor többet jelent egy nyugtalanító kérdés, mint egy magabiztos válasz. 
A legjobb kérdéseket eddig Jézus Krisztustól hallottam. Erő van ezekben a kérdésekben: Miért féltek? Miért nincs hitetek? Még mindig nem értitek? Mit akarsz, hogy cselekedjem veled? Ki érintett engem? Akarsz-e meggyógyulni?


Kinek mondják Jézust azok, akik rajtad keresztül ismerik meg? Akik annyit látnak Krisztusból, amennyit te az életeddel, cselekedeteiddel megmutatsz nekik Belőle, milyennek hiszik?

Amikor feltétetett nekem a kérdés, hogy mi a hitem alapja, egészen megzavart. Főleg azért, mert nem tudtam megmondani őszintén és igazán. Az nem lehet a hitem alapja, hogy minden nap ott ülök a templomban, az sem, hogy mennyire ragaszkodom Istenhez, a hitelvekhez, mennyit imádkozom... Kizárólag olyan válaszaim voltak, amikről éreztem, hogy nem állják meg a helyüket.
Meg kellett állapítanom, hogy vagy nincs valódi alapja a hitemnek, vagy pedig elfelejtettem már, mi az - mindkettő egyaránt borzalmas helyzet.

Jézus ma is a válaszainkat várja. Bennünket vár, hogy könyörülhessen. (Ézs.30,18.)


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.