Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-11-23 20:54:00

Tovább láthatók az üldözött művész képei

A nagy érdeklődésre való tekintettel meghosszabbították Aj Vej-vej (Ai Weiwei) kínai művész, ismert máskéntgondolkodó ausztriai fotókiállítását.

A grazi Kunsthausban látható tárlat Aj Vej-vej első nagy fotókiállítása. A sokoldalú művész és rendszerbíráló aktivista 1983 és 1993 között New Yorkban tanult. A tárlat anyagát az itt és hazatérése után készült fekete-fehér fotók, valamint számtalan későbbi, a blogjában is közzétett fénykép és videó alkotja. Az alkotások egy része hétköznapi pillanatkép, mások társadalmi jelenségeket ragadnak meg vagy az egyénre összpontosítanak.

A kiállítás szeptember 16-án nyílt meg és eredetileg január 15-ig tartott volna, de a nagyszámú látogató miatt február 5-ig maradnak a stájer tartományi székhelyen a képek.A kínai kommunista rendszert nyíltan bíráló művész április óta adómegkerülés címén hatósági eljárás alatt áll, ezért nem hagyhatja el Pekinget. Támogatók ezrei több mint 6 millió jüant (297 ezer eurót) gyűjtöttek össze számára, hogy be tudja fizetni a 15 millió jüant (1,7 millió euró), amelynek megfizetésére kötelezték. A művész a kínai hatóságok eljárását megtorlásnak tartja.

Nemrég pornográfia internetes terjesztésének gyanújával is vizsgálatot indítottak Ai Vei-vej ellen olyan, két évvel ezelőtt közzétett fotók miatt, amelyeken amelyeken a meztelen művész négy meztelen nő társaságában, egy széken ülve látható. Hívei ezután meztelen képüknek a világhálón való elhelyezésével fejezték ki támogatásukat.

 

 

MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Aj Vej-vej
  • Aj Vej-vej és Mapplethorpe Budapesten
  • Mit keres egy politikus a művészek között?
  • 80 nap a halál közelében
  • Szabadlábra helyezték Aj Vej-vej kínai ellenzéki művészt

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.