Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Kultúra
2011-12-02 14:45:00

Listán a legbefolyásosabb magyar művészek

Mit keres egy politikus a művészek között?

Idén először jelent a „Magyar Power 50” lista, amelyet 25 neves, a hazai képzőművészet és a műkereskedelem világát belülről ismerő szakember állított össze.

A képzőművészet és a műkereskedelem nemzetközi világában az ArtReview nemzetközileg elismert művészeti folyóirat Power 100-as listája az adott évi telejesítmények alapján rangsorolja a kortárs művészeket, a művészeti színtér legbefolyásosabb személyiségeit – írja a portfolio.hu. A nemzetközi példán felbuzdulva idén első alakalommal a „Magyar Power 50” lista is megjelent, amelyet 25 neves szakember állított össze.


Egyre több nő kerül fel

Az ArtReview 100-as listája művészeket, múzeumigazgatókat és kurátorokat, galeristákat és aukciósházak vezetőit, műgyűjtőket és műkritikusokat, művészeti könyvek és folyóiratok kiadóit, vásárszervezőket és művészeti honlapok készítőit tartalmazza – írja a portfolio.hu. A névsor csak a művészeti életre gyakorolt befolyás mértékét veszi figyelembe, függetlenül annak irányától, minőségétől, azaz a rangsorba olyanok is bekerülhetnek, akiknek ténykedését a szakma vegyesen vagy akár kifejezetten negatívan ítéli meg.

Az idén tizedik alkalommal publikált rangsor élén az ismert kínai képzőművész és a kínai társadalom demokratizálásának elkötelezett harcosa, Aj Vej-vej áll. Mögötte Hans Ulrich Obrist és Julia Peyton-Jones, a londoni Serpentine Gallery vezetői futottak be másodiknak, míg a harmadik helyre Glenn D. Lowry-t, a new yorki MoMA igazgatóját rangsorolták – olvasható a honlapon. Az ArtReview listáján a nők évről évre nagyobb súllyal képviseltetik magukat; jelenlegi arányuk már meghaladja a 30 százalékot is.

A „Magyar Power 50”-et a Műértő folyóirat december 1-én a Ludwig Múzeumban tartott rendezvényen mutatta be (a teljes rangsor a folyóirat ma megjelent számában olvasható). Az egyes kategóriák közötti arányok nem mutatnak jelentős eltérést a nemzetközi listáktól: a „legbefolyásosabbak” közé tartozók 30 százaléka múzeumi vezető, kurátor, művészettörténész. A művészek aránya (28%) némileg magasabb, mint a nemzetközi listán, a műgyűjtők súlya ugyanakkor, legalábbis egyelőre, jóval alacsonyabb, 12 százalék. A műkereskedők, galériások, aukciósház-vezetők súlya (22%) összhangban áll a nemzetközi tapasztalattal. A fennmaradó 8%-on műkritikusok, kultúrpolitikusok, kommunikációs szakemberek és újságírók osztoznak. A  hazai lista helyeinek negyedét foglalják el a nők, túlnyomó többségük a művész, illetve a műkereskedő kategóriában – írja a portfolio.hu.


Celebek helyett

A magyar listán előkelő helyen végeztek a múzeumigazgatók: a rangsort Bencsik Barnabás, a Ludwig Múzeum főigazgatója vezeti, megelőzve a Szépművészeti Múzeumban hasonló funkcióban dolgozó kollégáját, Baán Lászlót. A harmadik helyezett Gulyás Gábor, a Műcsarnok igazgatója. A műkereskedők közül Pőcze Attila, a Vintage vezetője szerepelt a legjobban; negyedik helye nyilvánvalóan azt a tényt is honorálja, hogy galériája Magyarországról elsőként állíthatott ki idén az Art Baselen. Mögötte az ötödik helyen áll a legmagasabban rangsorolt műgyűjtő, pontosabban műgyűjtő házaspár, Somlói Zsolt és Spengler Katalin. A zsűritagok feltehetően művészetszervezői és mecénási tevékenységüket is figyelembe vették.

Talán kicsit meglepő, hogy a legelőkelőbb pozíciójú művész is csak a nyolcadik helyet tudta megszerezni: Maurer Dóra esetében főleg az isztambuli biennálén való, kiemelkedő nemzetközi visszhangot kiváltó szereplése eshetett nagy súllyal a latba. Többféle értelmezése is lehet Szőcs Géza kulturális államtitkár 13. helyének, ugyanis a nemzetközi listán soha nem szerepelt szakpolitikus az első 20 személy között található. Ledényi Attila, az Art Market főszervezője a 15. helyet osztja meg Németh Hajnallal, aki idén a velencei biennálén képviselte a magyar színeket. A 27. helyet kapta Tóth Norbert, a Forrás Galéria vezetője, a nem kis vihart kavart pekingi magyar kortárs képzőművészeti kiállítás kurátora – olvasható a honlapon.

A portfolio.hu azt írja, hogy az első Power 50-es lista csak egy pillanatfelvétel, amely a mérhető kritériumok szinte teljes hiánya miatt nem is lehet teljesen objektív és igazán érdekes elemzésekre majd néhány év múlva kínálkozik esély. Láthatóvá válik az is, hogy az állócsillagok, vagy a villámgyorsan elő- majd eltűnő szereplők formálják majd a magyar művészeti színteret – olvasható a honlapon szereplő cikk összegzésében.

 


„Magyar Power 50” lista. Lista innen

 

– mi (forrás: portfolio.hu)

A nyitókép innen

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Aj Vej-vej
  • Aj Vej-vej és Mapplethorpe Budapesten
  • Tovább láthatók az üldözött művész képei
  • 80 nap a halál közelében
  • Szabadlábra helyezték Aj Vej-vej kínai ellenzéki művészt

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.